A Selye János Gimnázium diákjának országos sikere

Ismerd meg a szlovák nyelvet – Poznaj slovenskú reč – ezzel az elnevezéssel immár harminckilenc éve hirdet a Szlovák Oktatási Minisztérium szlovák nyelvű versenyt a magyar tanítási nyelvű iskolák tanulói részére közös szervezésben az Állami Pedagógiai Intézettel.

Diákjaink minden évben bekapcsolódnak ebbe a nagymúltú megmérettetésbe. A kerületi fordulók győztesei képviselték iskoláikat ebben a tanévben is az országos döntőben június 6-án Érsekújvárott.

Iskolánk legeredményesebb diákja Kováč Szilárd 3. A osztályos tanuló volt, aki kerületi másodikként jutott az országos megmérettetésbe.

A társalgási vetélkedőben a III. kategória versenyzőjeként mérte össze tudását a legeredményesebb tanulókkal Pozsonytól Kassáig. Ebben a kategóriában a gimnáziumok és a szakközépiskolák 2. és 3. osztályos tanulói versenyeztek.

A megmérettetés a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjainak szlovák nyelvtudását és nyelvi készségeit hivatott felmérni.

A verseny három fordulóban zajlik. Az elsőben a tanulóknak egy felolvasott igényes szöveget kell értelmezni és hűen reprodukálni. A másodikban a megadott témák közül egyet a szakmai zsűri előtt kifejteni, és az utolsó versenyfeladatban pedig 10 megadott szó felhasználásával összefüggő történetet kell megfogalmazni és előadni. Az elkészített szövegeket jegyzet segítsége nélkül, emlékezetből adták elő a diákok. A zsűri különböző szempontokat figyelembe véve értékelte a versenyzőket, akik a verseny megkezdésekor sorszámot húztak, így biztosítva volt a verseny anonimitása, és a zsűritagok pártatlansága.

Kováč Szilárd kimagasló teljesítményével szerezte meg az első díjat az egész mezőnyt maga mögé utasítva. Tehetsége, széles látóköre, kreativitása, hibátlan nyelvtudása kivívta a szakmai zsűri elismerését is.

Az első három helyen végzett diákok oklevelet és értékes könyvutalványt vehettek át a zsűri elnökétől.

A 3. kategória országos győztesei és a felkészítő tanárok:

1. Kováč Szilárd – Selye János Gimnázium, Komárom, Mgr. Csémy Marianna

2. Udvardy Kiara Gréta – Pázmány Péter Gimnázuim, Érsekújvár, Mgr. Benkő Tímea

3. Rajtár Tamás – Ipari Szakközépiskola, Komárom, Mgr. Erik Sokol

Az elért eredményekhez szívből gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak.

Csémy Marianna

a Selye János Gimnázium szlovák szakos tanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .