A Selye Gimnázium diákjai Béccsel ismerkedtek

A Selye János Gimnázium németes diákjainak ebben a tanévben újra lehetőségük nyílt részt venni az osztrák Művelődési Minisztérium által támogatott „Európa ifjúsága megismeri Bécset“ elnevezésű projektben, amelyre 2019. 06. 16. – 21. között került sor. Harminc diák, két tanár és egy nagyváros. Egy hét az osztrák fővárosban – egy valóra vált álom.

A programot a résztvevő diákok kívánsága alapján az osztrák fél állította össze, a szervezést két német szakos tanárnőnk vállalta: Szénássy Edit és Fekete Judit. A bécsi hét elég sűrű volt: a múzeumok, galériák, az állatkert, kastélyok és egyéb jelentős nevezetességek megtekintése mellett egy musical és egy balett is belefért a tervbe.

Érkezésünket és elszállásolásunkat követően már vasárnap este megkezdődtek az aktivitások: a Ronacher színházban megnéztük a nagysikerű Bodyguard-ot. A Több mint testőr musical nem véletlenül hódította meg világszerte a nézőket, hiszen Whitney Houston slágereit mindenki ismeri és szereti. A show izgalmas és romantikus volt – egy jó kezdés a projekthéthez.

A csoport rendelkezésére állt egész héten egy, az osztrák minisztérium által megbízott kísérő, de a tanárnők is felügyeltek a diákokra és részt vettek a programokon. Idegenvezetőnk, Dr. Sauer úr ugyan egy nagyon kedves bécsi úr volt, aki sok érdekességet mutatott és mesélt el nekünk, de nem volt könnyű megérteni a „Hochdeutsch”-tól merőben eltérő kiejtését és furcsa nyelvjárását, de a hét előrehaladtával egyre jobban megszoktuk őt. A városban izgalmas volt közlekedni – mindenféle közlekedési eszközt használtunk, tehát buszoztunk, villamosoztunk, vonatoztunk és még metróztunk is.

Napjaink fizikailag és pszichikailag is igényesek voltak, de igyekeztünk mindenhová időben eljutni és fejben is megérkezni. A város maga egy nyitott történelemkönyvre emlékeztetett bennünket, és ehhez a programok is hozzásegítettek, hiszen nagyon érdekes helyeken jártunk. Láthattuk például a Császári kriptát, a Nemzeti Könyvtár dísztermét, bebarangolhattuk a Sisi Múzeumot, a klosterneuburgi apátságot, vagy épp sütkérezhettünk a gyönyörű schönbrunni kastély kertjében.

Megkérdeztük társainkat is, melyik hely varázsolta el őket a legjobban és hogy mi volt a legemlékezetesebb a hét alatt. A válaszokat így foglaltuk össze:

Az Albertina sokunknak tetszett, mert a hozzánk közelebb álló, modern művészeteket jobban megismerhettük, emellett jól értettük a német idegenvezetést is. A tárlatvezető hölgy nagyon érthetően, közvetlenül és látható élvezettel mesélt a képekről, így az izgalma ránk is átragadt.

Másokat a két színházi előadás fogott meg igazán. Az említett Bodyguard-on kívül a 120 éves Volksoper Coppelia c. balettjét is láttuk, amely színvonalas zenei szórakozást nyújtott egy számunkra teljesen új műfajban.

A Prater egy meglepetés-program volt, de aki elment oda, nem bánta meg. Ez a híres vidámpark, amely élménypark is egyben, számtalan szórakozási lehetőséget nyújt. Minket is lenyűgöztek a villódzó fények és kipróbáltunk néhány „szelídebb” adrenalin-növelő attrakciót.

A Szépművészeti és a Természettudományi Múzeum is felkeltette sokunk érdeklődését, s mivel időhiány miatt nem sikerült mindent aprólékosan megtekinteni, sokan szeretnénk még egyszer visszatérni ide.

A következő helyszín az Egyesült Nemzetek Szervezetének bécsi székháza volt, az ún. UNO City, amely „város a városban”. Angol nyelvű idegenvezető fogadott bennünket, aki részletes tájékoztatást adott az ENSZ tevékenységéről. Nagy izgalommal vártuk ezt a programot, ami meglepően érdekes volt. Még egy ülésre is betekinthettünk, s vezetőnk készséggel válaszolt kérdéseinkre. Voltak közöttünk olyanok is, akik a nemzetközi jog területén szeretnének elhelyezkedni, így nekik különösen hasznos volt az ottani látogatás.

A bécsi projekthéten nagyon jól éreztük magunkat, sokféle kultúrával és nyelvvel találkozhattunk, megismerhettünk egy teljesen más világot. Emellett pedig fejlődött a nyelvtudásunk is. Nagyon köszönjük a tanárnőknek, hogy lehetővé tették ezt nekünk, és örülünk, hogy megismerhettük őket egy másik, felszabadultabb, iskolán kívüli oldalukról.

Szigeti Fanni és Oros Boglárka Sára, 3.A


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .