Beindult az alapiskolai inkluzív oktatás projektje

Fülek város vezetése június 20-án átadta a Mocsáry Lajos Alapiskola felújított helyiségeit. A hátrányos környezetből származó gyermekek inkluzív oktatását fogják szolgálni.

Az önkormányzat az inkluzív oktatás projektjére 100 ezer euró összegű regionális támogatást hívott le a Losonci járás fejlesztési akciótervéből. Abból finanszírozza a négy tanterem felújításán és a szükséges segédeszközök és szerszámok beszerzésén kívül a növelt energiafogyasztás költségeit és a projektmenedzserek bérét, valamint annak a 4 pedagógusnak a jutalmát, akik a szokásos kötelességeik kereteit túllépve szentelnek időt és energiát a gyermekek inklúziójának. A tervdokumentációt a város saját költségére dolgoztatta ki.

Maga a felújítás, melyen belül a valamikori öltözőket és raktárhelyiségeket új tantermekké építették át, kis híján 47 ezer euróba került. A munkálatok folytán ablakcserékre, vezeték- és csőhálózat-felújításokra került sor, bontási munkák zajlottak, a helyiségek új padlózatot és festést kaptak. Konyhai gépek, például tűzhelyek, mikrohullámú sütők és hűtőszekrény lettek elhelyezve, a mindennapos háztartási munkavégzésnél használatos berendezések és eszközök lettek vásárolva. Nem hiányoznak a baba figurák és pelenkázó pultok sem.

Amint azt Kotlár Ildikó igazgatóhelyettes elmondta, a tanulók kb. 96 százaléka roma származású. Nagy részük szociálisan  ingerszegény környezetből származik. „A gyermekek iskolába lépésekor érezhető náluk a könyvismeretből, ceruza- és papírhasználatból vagy konstruktív és didaktikus játékokból fakadó tapasztalat hiánya. Szociális környezetük nem nyújt számukra elégséges ösztönzést személyiségük fejlesztéséhez, testi, lelki és beszédbeli fejlődésükhöz. A gyermekeknél hiányoznak a higiéniai és a munkaszokások is” ‒ magyarázta. Annál is fontosabb Agócs Attila polgármester szerint az inkluzivitásra irányuló projekt beindítása. A keretein belül a város helyettesíti a szülők szerepét, segíteni akar a gyermekeknek az alapvető készségek, mindenekelőtt a háztartást érintők, elsajátításában, és a középiskolai továbbtanulás irányába tereli őket. „Eredetileg számítástechnikai irányultságban is gondolkodtunk, de a kormányhivatal által a gyakorlati készségek felé lettünk irányítva. A valamikori iskolaműhelyek formája ez. Azt várjuk a projekttől, hogy neki köszönhetően a jövőben emelkedhet a foglalkoztatottság, mert a középiskola elvégzése után könnyebben találhatnak munkát“ ‒ tette hozzá a polgármester.

Mikuš Kovácsová Klaudia


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .