„A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet”

A gútai magániskola „más” szemszögből

A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola alapító tulajdonosa, Szokol Dezső, nagyot álmodva 1991-ben létrehozott egy olyan oktatási intézményt, amelyben kiemelt hangsúlyt kap a magyarul gondolkodó, az ismereteket anyanyelvén elsajátító diákok sokoldalú szakmai képzése. Az elmúlt 28 év alatt olyan szellemiség alakult ki az iskolában, amelynek fő jellemzője a szülőföldhöz, anyanyelvhez való ragaszkodás, annak múltjának, értékeinek tisztelete, szeretete és továbbadása. Az iskolában kezdetben szolgáltatási szakokat lehetett tanulni, de az 1995/96-os tanévtől változás állt be a tanintézmény életében, amikor megnyílt a tűzzománc-iparművészeti szak. Ez a kezdeményezés tulajdonképpen Kopócs Tibor képzőművésznek, az iskola akkori igazgatójának volt köszönhető. Az akkor elkezdődött folyamatnak az volt a célja, hogy néhány év alatt iparművészeti központot hozzanak létre. Az elképzelés megvalósult, hiszen a későbbiekben, ezt folytatva további új iparművészeti szakok oktatását vezettük be iskolánkon, ami a szlovákiai magyar oktatásban teljesen hiánycikknek számított.

A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola iparművészeti képzéseinek elsődleges célja, hogy a diákokban kifejlessze a kreatív kritikai gondolkodást és a szakmai-technológiai tudást. A helyes döntéseknek és a szerencsés véletleneknek hála az oktató-nevelő munkát egy magasan képzett és összetartó tanári gárda végzi, átlagon felüli felszereltségű műhelyrendszerben. Végzős diákjaink felkészültségét nem a munkapiacon való elhelyezkedés sikerességében keressük, mert azt egy minimumnak tekintjük. Végzős növendékeink felkészültségét a főiskolákra való felvételben mérjük.

Intézményünkben a következő négyéves (érettségivel végződő) iparművészeti szakok tanulhatók: alkalmazott grafika, reklámgrafika, beltéri dizájn, vitrázsüveg-készítő és díszzománcozó, valamint a hároméves szakvizsgával végződő tanulmányi szakok: díszzománcozó, kovácsiparművész, kerámiakészítő iparművész működnek. A tanulóinknak a szaklevél mellé lehetőségük nyílik újabb két év alatt megszerezniük az érettségi vizsgát.

A 2020/21-es tanévtől egy újabb mérföldkőhöz érkezik iskolánkon a művészeti tanulmányi szakok oktatása. Részben a jogszabályi elvárásoknak, de legfőképpen nagyobb hangsúlyt adva a művészeti képzésnek, létrejön a Magyar Tannyelvű Iparművészeti Magániskola, amely biztosabb szakmai hátteret adva, lehetőséget kínál a szakok bővítésére is. Az eddigiek mellett egy új, izgalmas tanulmányi szakkal, a fotográfiai dizájnnal bővül a művészeti szakok palettája. Az iparművészeti szakok képzései jó alapot nyújtanak a szabadművészeti főiskolai továbbképzésekre, például a művészi grafikára, a festészetre, az intermédiára, az animációra, a szobrászatra, de az iparművészeti irányokra is, például az alkalmazott grafikára, a formatervezésre, az építészetre. Diákjaink a tanulmányaik első felében a klasszikus manuális technikák elsajátításával kezdik meg a művészetekkel az ismerkedést. A képzés közben az alaptechnikák – ceruza, szén, akvarell, akril, papír- és faplasztika – elsajátítása során tanulmányrajzokat, formatanulmányokat készítenek. Ezt követően a szoftwerek megismerésével és használatával foglalkoznak (Adobe csomag, AutoCad stb.). Így egy meglehetősen széles gondolkodásbeli és technológiai spektrum tárul eléjük, és módjukban áll megfigyelni, hogy melyik fázisban voltak a legsikeresebbek, melyik keltette fel leginkább az érdeklődésüket.

Szakoktatóink zömében olyan óraadó külsős szakemberek, akik folyamatosan a szakmában is jelen vannak. Ennek köszönhetően naprakész, aktuális tudással és tapasztalattal rendelkeznek. Az építészetet oktató tanár nem csak tanítja, hanem műveli is a szakmát – tervez, tárgyal, kivitelez. Ugyanígy a grafikus szaktanár nem csak tanít, de a tanítás mellett illusztrál, kiállít vagy webgrafikát készít. Az egyes szakmai területek lefedettsége teljesnek mondható. Aradský Richárd tapasztalt pedagógus, emellett kiváló szobrász és formatervezéssel is foglalkozik. Gyenes Gábor grafikus, illusztrátor a rajz, illetve a klasszikus és digitális technikák ismerője, Pálmai László intermediális művész a videó, vágás, hang, fotó és megannyi digitális játék mestere, Pócs Hajnalka a gesztikus festés, Szokol Erzsébet, Menyhárt Lilla és Mešťánek Róbert az építészet és a tervezőprogramok, Török Bianka az illusztráció és csomagolástechnika szakemberei.

A tanítás egy impozáns, Litomericky Nándor által tervezett épületben zajlik, ahol szaktantermeinkben lehetőség nyílik az olyan anyag- és eszközigényes technikák művelésére is, mint a rézkarc, az üvegrogyasztás vagy a lézeres égetés. Mindemellett számítógépes termeinkben minden diákunk számára rendelkezésre állnak a legmodernebb számítógépek a teljes Adobe csomaggal és internetes hozzáféréssel. Intézményünkben arra igyekszünk lehetőséget biztosítani, hogy a felvidéki fiatalok az anyanyelvükön tudják elsajátítani azt a tudást, amellyel sikerre vihetik álmaikat.

Megjelent a Katedra folyóirat XXVI/9. (májusi) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .