A pénzügyi ismeretek tanítása

A pénzügyi ismeretek tanítása a minisztérium által kidolgozott terjedelemben (Národný štandard finančnej gramotnosti – NŠFG) immár kötelezővé vált a szlovákiai alap- és középiskolákban. E feladat minél sikeresebb teljesítése érdekében a minisztérium a jelenlegi tanévre vonatkozó aktualizált módszertant adott ki, hogy ezzel is segítse és könnyítse a pedagógusok munkáját. Tudnunk kell azonban, hogy ez a feladat nem napjainkban került előtérbe, hiszen a kormány még 2008 júliusában hozott döntésével az iskolai oktatás részévé tette a tanulók megismertetését az alapvető pénzügyi, közgazdasági ismeretekkel, majd ezt követően jelentette meg a pénzügyi ismeretek nemzeti sztenderdjét (NŠFG). Tekintettel azonban arra, hogy a pénzügyi piac szinte folyamatosan változik, az említett sztenderdnek is figyelembe kell vennie a változásokat, hogy hűen tükrözhesse az aktuális helyzetet. A minisztérium éppen e cél érdekében aktualizálta az említett dokumentumot, és a módosított változat 2017. szeptember 1-jén lépett hatályba. E dokumentum nem egy-egy tantárgyhoz kapcsolódó ismereteket tartalmaz, hiszen az iskolák saját maguk határozhatják meg, mely tantárgyak tanítása során és milyen módszerekkel foglalkoznak az ismeretek megtanításával. Fontosnak tartja azonban, hogy ez a témakör a hatékonyság növelése érdekében már az óvodában is része legyen a nevelési programnak, természetesen a legelemibb szinten. Az aktualizált sztenderd nem a pénzüggyel kapcsolatos gazdasági, jogi elméletek megtanítását tartja a legfőbb feladatnak, hanem az ismeretek gyakorlati alkalmazására helyezi a hangsúlyt. Olyan ismeretek széles skálájának az elsajátítását tartja fontosnak, amelyeknek a gyakorlatban való alkalmazása az egyének saját személyes pénzügyi menedzselése szempontjából kiválóan hasznosíthatók, tehát a pénzügyi kompetenciák, a pénzzel való ésszerű bánás kialakítása és fejlesztése a legfőbb cél. A minisztérium a 2018/2019-es tanévre kiadott pedagógiai-szervezési utasításokban mindezek mellett javasolja, hogy az alap- és középiskolák szenteljenek külön figyelmet a korrupció és a klientelizmus elleni harcnak, valamint a fogyasztók védelmével kapcsolatos ismereteknek. Az említett célok elérésének, a kulcsfontosságú kompetenciák kiépítésének és fejlesztésének, a pénzügyi szférával való helyes kapcsolatok kialakításának, a munka világában való érvényesülésnek és saját helyes életvitelünk kiépítésének azonban az egyik legfontosabb feltétele az olvasási készségek és a szövegértés magas színvonala. Ennek esetleges hiánya vagy alacsony színvonala ugyanis rendkívül súlyos problémákat okozhat a továbbtanulás, illetve a későbbiekben a munkaerő piacán való érvényesülés során.

Az iskolaügyi minisztérium a múlt év júniusában az alapiskolai oktatás és a művelődés hatékonyságának és színvonalának emelését szorgalmazó, segítő célzatú felhívást jelentetett meg (Zvýšenie kvality vzdelávania na základných školách – čitateľská, matematická a prírodovedná gramotnosť), melynek határideje 2019. március 15-e volt. E felhívás lehetőséget adott Szlovákia minden alapiskolájának arra, hogy pénzügyi támogatást kérjen a tanulók olvasási, matematikai és természettudományi készségei színvonalának további fejlesztését célzó projektjeik megvalósításához. Hasonló felhívás az ország gimnáziumai számára is lehetővé tette anyagi támogatás kérését, amelyben azonban már szerepelt a pénzügyi ismeretek tanítása színvonalának az emelése is (Čitateľská, matematická, finančná a prírodovedná gramotnosť na gymnáziu). Ennek a felhívásnak a határideje még nem járt le, tehát a minisztérium várja az iskolák jelentkezését. A pénzügyi kompetenciák fejlesztéséhez jelentős mértékben hozzájárulhat a kétszintű kötelező érettségi vizsga újbóli bevezetése matematikából a gimnáziumokban, valamint a természettudományi és műszaki szakirányú szakközépiskolában. Pillanatnyilag ezt az elképzelést az egyes kompetens szakbizottságok vitatják. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy e témakörhöz tartozó minden dokumentum, további fontos információ és a pénzügyi ismeretek elsajátításához szükséges segédanyag megtalálható az iskolaügyi minisztérium honlapján – https://www.minedu.sk/financna-gramotnost/.

Megjelent a Katedra folyóirat XXVI/10. (júniusi) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .