X. Médiasztár

A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola idén tízedik alkalommal hirdette meg a Médiasztár elnevezésű országos tehetséggondozó versenyét. A szeptemberben kiírt versenypályázat alapján a Médiasztár tízedik évfolyamában versenyezni lehetett a 2018/2019-es tanévben az Év diákújságírója, diákriportere, diákfotósa, valamint az év diákújsága megtisztelő címért. A verseny tíz évfolyama eddig összesen 735 írással, fotózással vagy hanganyagok készítésével foglalkozó diákot ösztönzött alkotásra.

A jubileumi döntő fordulóra 2019. április 30-án került sor. A döntőt ünnepélyes megnyitó előzte meg, ahol a The Töpörtyűk iskolazenekar rövid programját Szokol Dezső iskolaalapító-tulajdonos és Priskin Zoltán iskolaigazgató köszöntője, majd Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos biztató szavai hangoztak el. A megnyitó záró akkordja Sipos Dávid Harmónia-díjas zeneművész szaxofonjátéka volt.

A X. Médiasztár felhívására 93 diák jelentkezett, s a levelező fordulókon elért eredményeik alapján 43 döntőst fogadtak a szervezők. A jubileumi forduló különlegessége volt többek között az is, hogy jelen volt a verseny ötletgazdája – Cseri Ilona tanárnő, illetve a zsűriben értékelőként volt jelen a Médiasztár első évfolyamának győztese – Kaszmán-Saróka Liliána. Az élő döntő alkotómunkája végül a következő eredményt hozta meg:

Az év diákújságírója versenyben három kategóriában mérettek meg az ifjú újságírók. Az első kategóriában Kerek Flóra Lilla a nagyfödémesi Borsos Mihály Alapiskola diákja bizonyult a legjobbnak. A második kategóriában Gőgh Leona, a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola tanulója, a harmadik kategóriában pedig a párkányi gimnázium növendéke, Vincze Melinda Erzsébet érdemelte ki az Év diákújságírója megtisztelő címet. A versenyzőket idén is szakmabeliek értékelték. A zsűriben foglalt helyet Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, Kaszmán-Saróka Liliána, a TANDEM nonprofit szervezet munkatársa és Kopócs Tibor, az Atelier művészeti lap szerkesztője,  Fibi Sándor, a Katedra szerkesztőbizottságának elnöke, Lajos P. János, az Új Szó főszerkesztője és Kolek Zsolt, a Ma7 munkatársa, Hodossy Gyula, a Katedra főszerkesztője, Erdélyi Claudia, a Duna TV munkatársa és Cúth Csaba, a bumm.sk főszerkesztője.

Az iskolaújságok kiértékelését is szakmabeliek végezték. A hozzáértő értékelők – Csóka Gábor, Olláry Ildikó és Gőgh Renáta – úgy döntöttek, hogy idén az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium diáklapja, a MiOne? érdemes Az év diákújsága címre.

A szervezők nagy örömére idén az írott szavak mellett a „kép és a hang szerelmesei” is versenybe szálltak. Az év diákriportere kategóriába jelentkező diákokat a Pátria Rádió munkatársai – Csenger Ferenc főszerkesztő és Ürge Tamás szerkesztő – vezették. A versengés tulajdonképpen egy szakmai gyorstalpaló volt, hiszen a jelentkezők a Pátria Rádió szerkesztőségében eltöltött nap alatt olyan hasznos információkkal lettek gazdagabbak, melyek a versenyfeladatok megoldásánál hasznosnak bizonyultak. Az év diákriportere címet Csanda Tamás, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium diákja szerezte meg.

Az év diákfotósai a versenykiírás szerint a beküldött pályamunkákkal és egy döntőre elkészített fotográfiával szálltak versenybe. A versenyfeladatok az ember és környezet, a szociális problémák megvilágítására összpontosítottak. A versenyzők a fotók segítségével próbálták kifejezni azokat az apró rezdüléseket, pillanatokat, amiket a világunkból lencsén keresztül meg tudtak ragadni. Az ifjú fotósokat is hozzáértő szakmai zsűri – Holop Ferenc, Asztalos Árpád, Szabó László fotóművészek értékelték. Az év diákfotósa címet a Szencről érkezett Nagy Fanni, a Szenczi Molnár Albert MTNY Gimnázium diákja nyerte el.

Mindig nagyon jó érzés ennyi alkotókedvű fiatallal találkozni, látni, hogy a verseny előkészítése, a sok ötletelés, gondolkodás, szervezői munka meghozza a gyümölcsét, hisz a versenyzők pályamunkái igényes, szórakoztató és tanulságos gondolatokat tárnak az értékelők és a hallgatóközönség elé. S ezekért az írásokért, fotográfiákért vagy riportokért érdemes évről évre megszervezni a Médiasztárt.

Bálint Katalin

Megjelent a Katedra folyóirat XXVI/10. (júniusi) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .