Voda Zsófia: A kommunikáció és empátia fejlesztése Kosztolányi Dezső A bolgár kalauz c. művével

Az utolsó kompetenciafejlesztő foglalkozás óraterve Kosztolányi Dezső A bolgár kalauz c. művére épít, felzárkózva a korábbi óratervek mögé, melyek a toleranciát, valamint a kommunikációt és empátiát fejlesztették. Ennek az órának is az az elsődleges célja, hogy a kommunikáció és az empátia készségét mélyítse el. Ezt a metakommunikáció fogalmának megismertetésével, élményszerű gyakorlatokon történő alkalmazásával és szövegbeli kapcsolódási pontok keresésével érhetjük el a diákokkal. Az óra sikerességének előfeltétele az, hogy a diákok elolvassák a szöveget, mivel a 45 perc szűkössége erre nem ad teret – ezt előzetesen adhatjuk fel házi feladatként.

A foglalkozások lezárása egy rövid egyéni reflexióval zárul. Amennyiben több foglalkozást is kipróbáltunk a diákokkal, érdemes lehet tőlük írásban rövid visszacsatolást kérni arra is, melyik gyakorlat, módszer nyerte el a tetszésüket, esetleg melyik nem volt komfortos számukra. Így tanárként rálátást nyerhetünk arra, amit az osztályközösség előtt szóban nem feltétlenül mondanak el, mégis segíthet bennünket, hogy jobban értsük, mely munkamódszer mit vált ki a diákokból.

Ráhangolódás

Az órát bemelegítő gyakorlattal kezdjük, melyben a diákok testtartással és gesztikulációval jelzik szavak nélkül, milyen lelkiállapotban és érzésekkel érkeztek az órára. A gyakorlatot körben állva végezzük el, hogy akadály nélkül követhessék társaik megnyilvánulásait. Az első diák belép a körbe, és egy rövid mozdulattal, gesztussal, kiegészítő arcjátékkal jelzi, hogy érzi magát az adott pillanatban. Ezt követően visszalép a helyére, és a mellette álló társa mutatja meg ugyanezt. A gyakorlat addig tart, amíg a gesztusok körbeérnek. Ez a gyakorlat alkalmat ad arra is, hogy tanári narrációval átvezessük a témát a kommunikáció felé: ebben a gyakorlatban megmutattuk, hogy mimikával (arcjátékkal) és gesztikulációval (testi jelzésekkel) is kommunikálunk, ezáltal is üzenetet közvetítünk a másik ember felé. Szóbeli közléseink egyik velejárója, hogy két szinten történik a közlés: az egyik szint a szavak szintje, a másik pedig a metakommunikáció. Jó, hogyha hangsúlyozzuk, nem csak a „mi” a szavak szintje, hanem a „hogyan”, a metakommunikáció is számít, és fontos azt is tudniuk, hogy ez a kettő nem mindig esik egybe, nem mindig állítjuk ugyanazt; ezt vizsgáljuk meg a következő gyakorlatban is.

A ráhangolódás második fele egy összetettebb drámajáték, Gabnai Katalin: Drámajátékok, Bevezetés a drámapedagógiába c. kötetéből. (Gabnai, 2015, 157). A gyakorlat célja az, hogy a diákok definiálni tudják a metakommunikáció jelenségét. A gyakorlat az előbbire kötve szintén körben valósul meg, ám ennél körbe is ülhetünk, hiszen a jelentésteremtés fázisában is ez lesz a munkaforma. Miután mindenki elfoglalta helyét a körben, néhány diák húzzon egy-egy cédulát. (Lásd 1. melléklet) A diákok feladata az, hogy a cédulán szereplő mondatot az instrukciók szerint adják elő, a többi diák pedig kitalálja, milyen mögöttes tartalommal rendelkezik a mondat, és milyen élethelyzetben hangozhatott el. Ez a gyakorlat nagyszerűen illusztrálja azt, hogy a közlés két szintje – a szavak és a metakommunikácó között milyen eltérések feszülhetnek. A gyakorlat során többször előfordul, hogy ugyanazok a szavak más-más kontextusban mást jelentenek – ilyenkor a közléshez tartozó metakommunikációjukat is másképp kell, hogy megválasszák. A feladat sikeressége érdekében a bemutatáskor érdemes azokkal a diákokkal kezdeni, akik szeretnek a figyelem középpontjában lenni, hogy oldottabb hangulatot teremtsünk. Ez a feladat átvezetőként szolgál a jelentésteremtéshez, ugyanis a diákoknak már itt is lehetőségük nyílik a szerepjátékra, fiktív személyek bőrébe bújni. A következő feladatban két ismerős szerepét ölthetik magukra: a metakommunikáció nagymestere, Esti Kornél és „jó barátja”, a bolgár kalauz szerepét. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXVI/10. (júniusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .