Az euró előnyei és hátrányai – Ódor Lajos a Selye János Gimnáziumban

Szeptember elején került sor a Szlovák Nemzeti Bank alelnökével, Ódor Lajossal való találkozásra a Selye János Gimnázium aulájában.

A Komáromban született, Nagykesziről származó Ódor Lajos, 1990-től 1994-ig iskolánk diákja volt.  Diákjaink számára is könnyen érthető, gazdasági témákat érintő, kötetlen hangú beszélgetés apropója, hogy idén 10 éves az euró. A Szlovák Nemzeti Bank ebből az alkalomból pályázatot hirdetett, és a tíz iskola  közül, amelyeket kiválasztottak egy magyar tannyelvű, méghozzá a mi gimnáziumunkba is ellátogatott. A több mint kétórás előadás egy pénzügyi készségek projekt. Ódor Lajos beszélt a Szlovák Nemzeti Bank mindennapos munkájáról, a pénzügyi rendszer felügyeletéről, Szlovákia eurózónában való helyzetéről is.

Arra a kérdésre, hogyan lehet eljutni egy kis csallóközi faluból a Szlovák Nemzeti Bankba, Ódor úgy válaszolt, mint minden gazdasági történéshez, ehhez is kellett a szerencse. Természetesen ez egymagában nem elég, elmondása szerint komoly előnye származott abból, hogy ahhoz az első generációhoz tartozott, akik már angolul tanulhatták a piacgazdaságot. Magyar anyanyelve pedig abban segítette, hogy sokat tanulhatott kiváló magyarországi gazdasági szakemberektől. Ódor szerint valójában nem olyan reménytelen a helyzet, mint amilyennek tűnik. Számos befolyásos, magyar tannyelvű iskolákban végzett tehetséges szakembert ismer, akik komoly karriert futottak be Szlovákiában.

A diákoknak többek közt elmondta, hogy több haszna van az euró bevezetésének, mint hátránya, és ennek a legtöbb előnye még azelőtt következett be, mielőtt beléptünk volna. Arra a kérdésre, várható-e következő válság, a szakember úgy felelt, nehéz megjósolni, de nem kizárt, hiszen mióta piaci alapon működik a gazdaság, azóta vannak válságok.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy diákjaink jobban eligazodhassanak a mai bonyolult világban, javítanánk fiataljaink pénzügyi ismereteit, alapjait.

Králik Zsuzsanna, fotó: RNDr. Holczhei Árpád


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .