A Selye János Gimnázium diákjai angliai tanulmányi úton

A Selye János Gimnázium szervezésében 2019. szeptember elején tanulmányi kiránduláson vettünk részt az angliai Hastingsben, karöltve a Munka Utcai Alapiskola egy diákcsoportjával.

Sokunknak ez volt az első önálló útja a nagyvilágba, tele voltunk várakozással, izgalommal, kíváncsisággal, és egy év készülődés után végre kezdődhetett a nagy kaland! Az 1600 kilométernyi buszozás nagyon hosszú volt, fárasztó, de az út jó hangulatban telt. Calais-ban kompra szálltunk és 23 óra utazás után Doverban ráléptünk Nagy-Britannia földjére.

Angol nyelvtudásunk fejlesztése érdekében brit családoknál voltunk elszállásolva, sokat tanultunk Tőlük a mindennapi kommunikáció során, közösek voltak a vacsorák, esténként igyekeztünk minél többet beszélgetni, tapasztalni, és szinte észrevétlenül új dolgokat tanulni. Délelőttönként Hastingsben nyelviskolába jártunk, majd ebéd után minden délután a környék nevezetességeihez látogattunk el, olyan csodás helyekre mint a Dover-i vár – ami az egyik legnagyobb Angliában; a Hastingsi várrom; az 1066-os csatamező helyszíne; a Battle-i apátság; a Seven Sisters 70 m magas gyönyörű sziklaszirtjei; Brighton városa, ahol megnéztük a királyi család rezidenciáját, a Royal Paviliont; Rye városa és benne a szellemjárta Mermaid Inn fogadó; a Herstmonceaux-i csillagvizsgáló és két teljes nap Londonban.

Egy magamfajta lánynak London maga a csoda, kétszer annyi lakosa van, mint Szlovákiának, és látnivalókban annyira gazdag, hogy az ember azt sem tudja hova kapja a fejét! Már a városba befelé jövet elvarázsolt minket a nagyvárosi forgatag, a tipikus angol piros emeletes buszok, a taxik és telefonfülkék. Két nap Londonban nagyon kevés, de igyekeztünk megnézni a számunkra legérdekesebb helyszíneket, így esett a választásunk a Madame Tussaud´s múzeumra, ahol kedvenc sztárjaink élethű viaszfiguráival találkozhattunk. Lenyűgözött bennünket a Natural History Museum is, és bár csak 1 órát tölthettünk el itt, megfogadtuk, hogy életünk során ide még visszatérünk. A számtalan híres attrakció közül volt szerencsénk megnézni a Buckingham Palotát, a Tower Bridge-t, a Traffalgar teret, a Westminster apátságot, a Parlamentet, és felültünk a London Eye-ra is, ahonnan madártávlatból láthattunk ezt a gyönyörű várost.

Nagyon jó volt ez a 9 nap, életre szóló élményekkel lettünk gazdagabbak, új dolgokat láttunk, tapasztaltunk, kicsit önállósodtunk, és persze angol nyelvből sokat fejlődtünk. Engem Brighton, a hangulatos tengerparti város varázsolt el igazán, ez az a hely, ahova mindenképp vissza szeretnék menni. Az együtt töltött napok alatt szorosabbra fűződtek közöttünk barátságok, rengeteget nevettünk, nagyon jól szórakoztunk, de őszintén bevallom, melegség járta át a szívünket, amikor a buszunk vasárnap éjszaka begördült a Jókai színház parkolójára, ahol mindenkit nagy szeretettel várt a családja!

Nem győzzük elégszer megköszönni mindezt a sok élményt és gondoskodást a kirándulást szervező Hevesi Petruf Alena tanárnőnek, a kísérő tanárnak, Vlahy Anitának, a Student Agency utazási irodának, és nem utolsó sorban a szüleinknek! Ezen kívül szeretnénk megköszönni iskolánk igazgatóságának is, hogy tanítási idő alatt tette nekünk lehetővé ezt a tanulmányi utat.

See you later England! Visszajövünk!

szerző: Juhász Luca IV.N


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .