Hozz rá víg esztendőt – Selyés gimnazista a díjazottak közt

A napokban vettem részt egy tanulmányi kiránduláson, mely a Hozz rá víg esztendőt – a Szent Korona és a magyar koronázási jelvények című vetélkedő lezárása volt. A vetélkedő hónapokig része volt az életemnek, s főleg a döntő előtti napokban meg is határozta azt. A verseny témája számomra először szinte teljesen ismeretlen volt, hiszen magával a Szent Koronával nem igazán foglalkoztam a verseny előtt, ám a felkészülési idő alatt minél jobban beleástam magam, annál jobban megfogott és magával ragadott koronánk története – mind a hányattatott sorsa, úgy a világon egyedülálló eszmei és közjogi jelentősége végett.

A vetélkedő három fordulóból állt, melyekben nehéz, igényes feladatok megoldásakor mérettetett meg közel 600 középiskolás diák.

Az első két online forduló után következett a döntő, amely a budapesti Történeti Múzeum gótikus termében zajlott 10 további döntős részvételével, komoly szakemberekből álló zsűri előtt, melyben a Szent Korona kutatásáért felelős „Lendület” kutatócsoport vezetője, prof. Dr. Pállfy Géza elnökölt.

Mielőtt elérkezett volna a várva várt döntő napja meg kellett még birkóznom egy film elkészítésével, amely Deák Irén tanárnő bölcs tanácsadása és Németh Csaba technikai segítsége nélkül nehezen sikerült volna.

A hihetetlenül izgalmas, ámde egyúttal nehéz döntő, mely a néhai Luxemburgi Zsigmond királyunk lovagtermében került megrendezésre, remek hangulatban telt és mindannyian értékes nyereményekkel és tapasztalatokkal tértünk haza – jómagam az ötödik hellyel a zsebemben.

A verseny után már csak a kétnapos jutalomkirándulás várt ránk, mely során a Szent Koronához kapcsolódó magyarországi helyszínekre látogattunk el a zsűritagok és a versenyszervezők társaságában. Az Országház és a visegrádi vár mellett ellátogattunk a tatai várba, az esztergomi Bazilikába és a néhai koronázóvárosba, Székesfehérvárra is.

Kováč Szilárd (IV.A)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .