Nyári akadémia Németországban

A 2018/19-es tanév végén német tanáraink egy nem mindennapi lehetőségre hívták fel figyelmünket, ugyanis a rostocki egyetem a Rostock International House és Study in Germany, Rostock e.v. szervezésében ösztöndíjpályázatot hirdetett nyári nyelvkurzuson való részvételre. Így aztán motivációs levél, jövőre néző terveink és adataink elküldése után iskolánk, a komáromi Selye Gimi, németül tanuló diákjai közül hármunkat ért a megtiszteltetés, hogy nyári szünetünket kéthetes észak-németországi tartózkodással kezdjük Európa legkülönbözőbb szegleteiből (Törökország, Lengyelország, Litvánia, Lettország) érkező kortársainkkal együtt. Másik két diáktársammal,  Forró Hajnalkával (VIII.D) és Juhász Eszterrel (IV.D) örömmel készültünk a nagy útra.

A nyári akadémia központi témái a politika és a környezetvédelem voltak.

A hétköznapjainkra érvényes napirend szerint reggeltől a kora délutáni órákig interaktív nyelvkurzuson vettünk részt, mely során hihetetlen sebességgel bővült szókincsünk, és szívtuk magunkba az ismereteket egyaránt az aktuális politikai helyzetről és a környezetvédelmi törekvésekről globálisan és uniós szinten is. A tanórákon egy meghatározott ülésrend szerint kellett helyet foglalnunk, hogy még véletlenül se kerüljön egymás mellé két ugyanazon országból érkezett diák. Mindez azt a célt szolgálta, hogy nem lévén esély az anyanyelvünk használatára, a feladatok és csapatmunka során csakis német nyelven legyen lehetőség az eszmecserére padtársainkkal.

Az órák végeztével, a menzán való közös ebédet követően pedig útra keltünk, hogy bejárjuk Rostock városát és annak környékét is.

Exkurzióink során sem unatkoztunk soha, megmásztunk egy szélerőművet, hogy annak turbináját a magasban közelebbről is szemügyre vehessük, körbehajóztuk a gazdaságilag jelentős rostocki kikötőt, és körbevezettek minket egy mezőgazdasági hulladékot hasznosító biogáz üzemben is. Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományának parlamentjében, a mesebeli schwerini kastélyban tett látogatásunk során pedig lehetőségünk adódott arra is, hogy az egyik képviselőnek feltegyük a bennünk addig megfogalmazódott kérdéseket.

Mindezek mellett megismerkedtünk rostocki egyetemistákkal is, akik elláttak minket minden szükséges információval a németországi továbbtanulást illetően.

Körbevezettek minket az egyetem campusán, megmutatták a felújított könyvtárat és megosztották velünk a karok széles palettáját is, azaz, hogy mi mindent kínál ez a hely.

Az élményekben gazdag, új ismeretségekkel teli két hetet pedig annak rendje és módja szerint búcsúpartival zártuk, melynek fénypontja a „bizonyítványosztás“ volt. Az egész Németországban akkreditált diplom mellé pedig emlékül járt egy USB-kulcs is, rajta csoport- és pillanatképekkel, melyekkel szervezőink becsületesen dokumentálták ottlétünk minden egyes felhőtlen pillanatát.

Pinke Andrea VIII.N


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .