Remekül szerepeltek az érsekújvári gimisek a Nyelvek Európai Védjegye 2019-es megmérettetésén

Az Oktatásügyi Minisztérium védnöksége alatt a SAAIC (az Erasmus+ program pozsonyi nemzeti irodájának) szervezésében, 2019. október 1-én került sor immáron a 17.  Nyelvek Európai Védjegye 2019 díjak ünnepélyes átadására a pozsonyi Loft hotelben.

Miért is fontos erről tudni? A verseny kitűnő alkalom hangoztatni az idegen nyelvek tanulásának fontosságát.

A Római Egyezmény értelmében 2024-ig minden diáknak legalább két európai nyelvet kell elsajátítania. A 2016-os adatok alapján a 25-64 éves európaiak 65%-a beszél legalább egy idegen nyelvet, Szlovákia a 10. helyen van – nagy valószínűséggel a cseh, és délen a magyar nyelv ismerete miatt. Az Európai Tanács ajánlása e téren a mobilitások támogatása, az idegen nyelvvel való mihamarabbi ismerkedés, a kölcsönös tanulás és a különféle nemzetközi programok, mint például az eTwinning vagy a School Educational Gateway támogatása.

Hogyan illik bele ebbe a képbe a meghirdetett verseny? Célkitűzéseivel.

Fő célja a nyelvi képzés innovatív kezdeményezéseinek láttatása és értékelése az oktatás minden fokán, valamint a sikeres projektek eredményeinek támogatása, felhasználása és terjesztése.

Szlovákiában 2002 óta 42 projektet díjaztak. Az idei 16 beérkezett projektből az előzetes válogatás után 8 jutott tovább a második, „meghallgatásos” körbe. A szakmai zsűri három színvonalas projektet választott ki győztesnek. A három nyertes megvalósító iskola között van idén a Pázmány Péter Gimnázium is, mégpedig Nature detectives – Természetdetektívek projektjével, amelyet 2015-2017-ben valósított meg. A zsűri elnöke, Eva Obžerová kiemelte, hogy helyezés terén nem tettek különbséget a három projekt között, mivel mindhárom teljes mértékben teljesítette a verseny feltételeit és magas pontszámokat szerzett a 8 fő minőségi szempont és európai prioritás kritériumai alapján, melyek a következők:

bonyolultság, innováció, hozzáadott érték nemzeti szinten, európai dimenzió, hordozhatóság, a tanulók és a tanárok tanulási motivációjának növelése.

A díjátadón a három iskolai képviselői vehették át az oklevelet és az értékes tárgyi ajándékokat. A verseny díjazott iskolái ráadásul anyagi támogatást is kaptak. Több szakmai előadás is a díjátadó része volt, bemutatták a győztes projekteket a résztvevőknek, illetve egy műhelymunka is volt, ahol Karin Rózsová Wolfová a Goethe Institut pozsonyi képviselője az idegen nyelvek tanításában felhasználható innovatív módszereket mutatta be, felhasználva az egyre népszerűbb webalkalmazásokat.

Peternai Zsuzsanna és Soóky Zoltán, Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .