Interjú egy dunaszerdahelyi nyelviskola igazgatónőjével, Sándorová Klárával

A Dunaszerdahelyi Nyelviskola tanévnyitóján jártunk. A mintegy 300 fős teremben meglepően sok szülő is jelen volt. A létszámot inkább tulajdonítottuk az érdeklődésüknek, mintsem szülői gondoskodásuknak, hiszen a teremben inkább az alapiskola felső tagozatától voltak jelen gyermekek, akik már nem szorultak felügyeletre. Az iskolát Sándorová Klára igazgatja immár 20 éve, s az ilyenkor szokásos szervezési tudnivalókon túl nagyon karakán módon inspirálta a szülőket. Annak ellenére, hogy állami iskoláról van szó, így a magánórák piaci árához viszonyítva csak jelképes összeget kell fizetni az oktatásért, az igazgatónő felhívta a szülők figyelmét, hogy ösztönözzék gyermekeiket a rendszeres készülésre. Mint mondta, nem szeretné, ha a lemaradt diákok gyengítenék a csoportok színvonalát, s ahhoz kelljen folyamodnia, hogy visszasorolja őket a korábban már abszolvált osztályokba.  Az emberben mindez azt a benyomást kelti, hogy itt a teljesítmény alapvető elvárás, s ebben az egyben talán nincs kompromisszumkészség. Nézzük, mi van e mögött! Sándorová Klárával beszélgettünk.

A teljesítményorientáltsággal kapcsolatban osztja a benyomásunkat, vagy ez csak a külső szemlélőnek tűnik így?

Számunkra nagyon fontos a teljesítmény, nem csak a diákok, de ugyanúgy a tanárok részéről is. A diák fizeti a tanórákat, tehát jogosan várja el, hogy az óra megfelelő színvonalú legyen. De ez oda-vissza érvényes. A nyelviskolánk  állami iskola, ez többek között azt is jelenti, hogy be kell tartani a szabályokat és előírásokat, amelyeket az EU – SERR program, illetve Országos Oktatási Program fogalmaz meg, és nem utolsó sorban a mi Iskolai Oktatási Programunk is.

Menjünk vissza a kezdetekhez. Mikortól működik az iskola?

Az iskola 1988/89-es iskolai tanévben alakult. Az első évben a semmiből lett már 14 kurzusunk: tíz angol nyelvű, három német nyelvű, 1 francia kurzussal és 293 diákkal kezdtük meg az iskolai évet. A legtöbb diák, azaz 521, a 2003/2004-es tanévben látogatta az iskolánkat. Abban az évben egy amerikai lektor tanított az iskolán, és ez egy nem mindennapi élmény volt a diákok számára ̶  egy angol anyanyelvű emberrel beszélgethettek. Azóta 300 fő körül mozog a létszám, és  tanított az iskolánkon már  több angol anyanyelvű lektor is, ami nagyon bevált. Éppen ezért tervezünk  felvenni egy angol anyanyelvű lektort az idei tanévre is.

Milyen nyelveket lehet itt tanulni?

Az iskola megalapításának évében angol, német, francia nyelveket tanítottunk, majd később spanyol, olasz és szlovák nyelvek is bekerültek a programba. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezők többnyire angol nyelv iránt érdeklődnek, és látványos változás, hogy  egyre kisebb az érdeklődés a német nyelv iránt. Az emberek rájöttek, hogy az angollal, globális nyelvként, világszerte értekezhetnek, nem beszélve arról, hogy az interneten majdnem minden információ angol nyelven található.

Úgy tűnik, hogy a nyelvtanulásnak ez egy nagyon átgondolt formája. A tanfolyamok moduljai által keretet kap az egész. Ha úgy tetszik, koncepciót. Ezzel a rendszerrel a tanuló tudatosan eljuthat az államvizsgáig…

A diákjaink kor és szint szerint vannak csoportosítva. Kor szerint: gyerekek, fiatalabb diákok, idősebb diákok, felnőttek. Szint szerint: kezdők, enyhe haladók és  haladók csoportjára vannak osztva.  A tanítás a délutáni órákban folyik. A diákok osztályozva vannak, és minden szemeszter végén bizonyítványt kapnak. Igen, a tanulmányaik végén pedig a diákjaink letehetik a B2 vagy C1 államvizsgát, ami nem kötelező.

Miben más ez a nyelviskola a magánnyelviskoláktól vagy akár a magántanároktól?

Nem ismerem a magániskolák vagy a magántanárok koncepcióját, de a véleményem szerint már azért is érdemesebb nálunk tanulni, mert a tandíj a diákok részére (cca. 140 óra évente) 1 tanórára vetítve körülbelül 1 euró, a felnőttek részére ugyanaz nagyjából 2 euróra jön ki. Nem beszélve arról, hogy a csoportban a diák sokkal többet tanul, mint egyénileg. A diák fel tudja mérni a tudását és összehasonlítani a többi diákkal. Az iskolánkon a tanóra nem maradhat el. Ha valami oknál fogva mégis elmarad, be kell pótolni.

Az imént felvetették az angol nyelvterületekre való látogatást akár már 10-12 éves diákoknak is. Mesélne ennek előnyeiről?

Sok éve rendezünk egy-kéthetes tanulmányi kirándulásokat angol nyelvű országokba. Ellátogattunk már Tavistokba és Londonba Angliában, de az írországi Dublinba is. A diákok többnyire angol családoknál voltak elhelyezve, így rákényszerültek arra, hogy angolul beszéljenek. Az iskola anyagi helyzetétől függően előfordul, hogy a diákok jutalomként, a jó tanulmányi eredményekért ingyen részt vehetnek a kiránduláson. Az idén szintén tervezünk egy ilyen kirándulást.

Az iskolát látogatják szlovák és magyar tanítási nyelvű iskolákból érkezett diákok is. Sok esetben egyazon csoportokba járnak. Ez miként működik?

Sokszor fordultak hozzánk a szülők azzal a kérdéssel, hogy magyar vagy szlovák nyelven tanítjuk-e az idegen nyelvet. Amilyen gyorsan csak lehet, a nyelvet csakis idegen nyelven tanítjuk. Persze, a teljes kezdőknél ez a legelején nem nagyon lehetséges, de az összes tanárunk tökéletesen beszéli mindkét nyelvet, így ez nem okoz gondot.

Az iskolában lehet szlovák nyelvet is tanulni. Nagy dilemma a magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelvoktatás. Általában arra helyeződik a hangsúly, hogy a nyelvre idegen nyelvként kell tekinteni, s ez még igencsak gyerekcipőben jár a központi tantervekben. Mi az Önök tapasztalata?

Nem ismerem a szlovák nyelv tanítási koncepcióját a magyar iskolákban, sem a tanítási módszereket. A tapasztalatom alapján talán azt figyeltem meg, hogy a diákoknak több konverzáció kell. Nálunk a diákok ezeken az órákon fél éven belül elkezdenek társalogni.

A gyerekek között hallgatva az ismertetőt, akaratlanul is megtudtuk tőlük, hogy egyik-másik tanár úr szigorú, de vicces, a másik sokat követel, de igazságos, a tanárnőnek jó a humora, baráti, de számonkérő. Ez jó légkörről árulkodhat! Eljutnak ezen hírek Önhöz is?

Ez igaz. (mosolyog) Az iskolánkban tanítanak szigorúbb és lágyszívű tanárok is. Valakinek ez felel meg, másnak az.  Ha lehetséges, a diákjainknak megengedjük, hogy a kedvenc tanáruk taníthassa őket, hiszen úgy jobb eredményeket érnek el. Hozzám többnyire a szülők vagy a diákok panasszal fordulnak, ezért nagyon boldoggá tesz, ha időről-időre meghallom, hogy az iskolánknak jó híre megy, mert e mögött nehéz munka áll,  úgy a tanárok, mint a diákok részéről is.

szerző: Ing. Lelkes Kata


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .