Folytatódik a Selyés Gimigaléria

„Jön a Nap s vele István
fölkel minden pogány ellen
Koppány köveit is tisztán
beépíti falba verten
hordatja magasra égig
érjenek föl valahára
a mű ne maradjon félig
Istené legyen a hála.”

A Selye János Gimnázium vezetése újjáélesztette az egykor volt Gimigaléria hagyományait. Több volt diák élt a lehetőséggel, és bemutatta képeit, munkásságát. Idén október 24-én gimnáziumunk aulája adott otthont a Nagy Gáspár: Hullámzó vizeken kereszt című kiállításnak, melyet először az iskola diákjai láthattak.

A megnyitón a 70 éve született költőre, volt bencés diákra emlékeztünk. A megnyitó bevezetőjében Kustyán Ilona magyartanárnő ismertette, méltatta Nagy Gáspár életútját, majd Szabó Gábor tanár úr Kőnig Róbert grafikusművész linómetszeteit értelmezte. Érdekes, hogy előbb a metszetek készültek el – 12 darab –, majd ezek ihlették Nagy Gáspárt a versírásra. Mindegyik metszethez tartozik egy vers, melynek tárgya az Árpád-kori kereszténység bencés hangsúlyokkal. A kép- és versciklus mindegyik darabja, látvány-, illetve szövegvilága kapcsolható Tihanyhoz vagy Pannonhalmához.

Andruskó Imre, iskolánk igazgatója megköszönte a magyarországi bencés diákszövetség tagjainak, hogy Pannonhalma és Budapest után Komáromban, az egykori bencés gimnázium aulájában is bemutathatjuk a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriuma által támogatott kiállítás anyagát.

Nagy Gáspárnak a 80-as évek közepén jelentek meg rendszerváltó versei, személyes feladatának érezte a diktatúra elleni küzdelmet. Nyíltan szót emelt a történelem tényeinek meghamisítása ellen. Költészetének kezdetektől fogva fontos motívuma lett “ötvenhat”, „október” és „hatvannyolc”. A magyarországi rendszerváltozás folyamatának érzékeny ösztönzője és kritikus megítélője volt. Verseiben egy szakrális tisztaságú és az etikus magatartást minden körülmények között vállaló költő ítéli meg a kort, amelyben él. Különlegesen gazdag magyar költői hagyományt mozgósít, nagyon sok elődjét és pályatársát szólítja meg verseiben, hogy a szellem és erkölcs tiszta értékeinek tábort szervezzen.

Gimnáziumunk örömmel tett eleget a bencés diákszövetség kérésének, mint jogutódja az észak-komáromi bencés gimnáziumnak, hogy Nagy Gáspár költői és emberi tartását, emlékét méltóképpen őrizzük és terjesszük. A kb. 28 darab tablóból álló tárlatunk a  nagyközönség számára november 13-ig látogatható. A kiállításmegnyitó 2019. november 5-én kedden 16:30-kor kezdődik az iskola aulájában.

Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .