Idegenforgalmi és gasztronómiai szakmai nap a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában Dunaszerdahelyen

Idegenforgalmi és gasztronómiai szakmai nap a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában

Tanáraink a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában Idegenforgalmi és gasztronómiai szakmai  napot szerveztek számunkra, ahol az idegenforgalomban dolgozó elismert szakemberek tartottak előadásokat.

Elsőként Somogyi Gábort, a ThermalPark igazgatóját volt lehetőségünk hallani, aki előadását a turizmus szó értelmezésével kezdte, bevonva minket diákokat is. A prezentációból megtudhattuk, hogy strandunkat eddigi története során 38 országból látogatták meg vendégek. A legtöbb turista cseh, a második helyen a szlvokákok, a harmadik helyet pedig meglepő módon a spanyolok foglalják el. Őket követik a franciák, magyarországiak, lengyelek, németek, oroszok, svájciak és a tizedik helyen az ukránok. 2018-ra elérte a ThermalPark, hogy a látogatók száma 450 000 körül mozgott. Ez ugyebár a bevételükben is megnyilvánult, amiből újabb jelentős befektetéseket terveznek.

Lelkes Gábor, PhD. a Danube EuroConsulting, s r.o. igazgatója a turizmusfejlesztésről számolt be előadásában. Beszámolója főként turisztikai kihasználtságáról szólt, a legújabb  turisztikai trendekről, mint például az egészségturizmus, fesztiválturizmus, kalandturizmus, a MICE turizmus és a tematikus utak.

Az elmúlt évtized nagy slágerei a borutak voltak, aminek köszönhetően az egyes települések fel tudtak zárkózni versenytársaihoz. Előadásából azt is megtudtuk, Szlovákiában átlagosan két illetve három napot töltenek el a turisták. Ez téli sportok űzése esetében növekszik, vagy más események növelik ezeket a számokat. Szlovákiában nagy szerepet játszik a sportturizmus mivel az ország remek kerékpárutakkal, túraútvonalakkal, sípályákkal rendelkezik.

Hallhattuk a Green Tour utazási iroda tulajdonosát, Csölle Violát, aki az utazásokról, annak fajtáiról és a vele járó ügyintézésről beszélt.

Felhívta a figyelmünket arra, hogy az idegennyelv-tudás nagyon fontos, főleg annak, aki a turizmusban akar dolgozni. Igazi szakember lévén a rengeteg hasznos információval szolgált, és nagy mennyiségű tudást adott át az utazásszervezéssel kapcsolatosan.

Szarka Zsófi, gasztroújságíró volt a következő előadó, aki elmesélte hogyan lett egy orgona szakon tanuló diákból gasztronómiai szakember. Zsófi arra biztatott minket, hogy találjuk meg miben vagyunk a legjobbak és az összes energiánk abba fektessük bele, mert ha megtaláljuk mi az a pici, amiben egyediek vagyunk, akkor sikeresek leszünk.

„A létra legalján kell kezdeni, majd fokozatosan feljebb jutni” – mesélte. Sok év alatt kifejlesztett egy saját terméket, amely egy pástétom. Ez Ausztriában, Magyarországon és nálunk is kapható. Az előadásból megtanulhattuk, mindennél fontosabb az egyediség, és, hogy a saját utunkat járjuk. Egyedit kell alkotni nem szabad másokat utánozni és meg kell próbálni kerülni a közhelyeket is.

Brnka Katalin a pozsonyi Hotel Saffron-ból érkezett hozzánk, és a rendezvényszervezésről adott elő.

A hotel Saffron négy csillagos kongresszusi szálloda, amely jó fekvése miatt nagyon keresett különböző rendezvények lebonyolítására, illetve a hatodik emeleten levő Panorama Galery nyújtja az egyik legszebb kilátást Pozsonyra. A prezentáció arról is szólt, hogyan kell egy rendezvényt a megrendeléstől, a megszervezésen át a számlázásig kivitelezni, ami a jövőben hasznos lehet számunkra.

Az előadások alatt elhangzott egy-egy mondat, tanács vagy gondolat még mindig kering bennünk, és reméljük lesz majd alkalmunk megmutatni, hogy mi is meg tudjuk valósítani álmainkat, és elismert szakemberekké fogunk válni.

A 3.CR/B osztály diákjai

Vidékfejlesztési Szakközépiskola Dunaszerdahely


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .