Interaktív előadás a rák megelőzéséről

Az Egészséges nő Polgári Társulás a Selye János Gimnáziumban tartott ingyenes interaktív előadást október 25-én iskolánk aulájában, illetve aznap délután a nagyközönség számára. Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. és PhDr. Erika Zámečníková a mellrákon kívül beszéltek a méhnyak-,here-, tüdő- és bőrrákról.

Az AVON évek óta elkötelezett harcosa a mellrák elleni küzdelemnek, melynek kapcsán idén elindította az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal közösen a Mellünk Egészségéért Védőnői Programot.

Ennek célja a védőnők felvilágosítása az emlőrák rizikófaktorairól, a helyes önvizsgálatról és az időben történő felismerés fontosságáról. A programban résztvevő iskolai védőnők a képzést követően középiskolákban tartanak prevenciós előadásokat a fiatalok számára.

Szlovákiában minden 16. nőt érint, és évente 3 ezer nőnél és 3 férfinél diagnosztizálnak mellrákot. Szinte nincs olyan ember, aki a családja vagy ismeretségi köre révén ne lenne érintett.

Már fiatal korban, akár már az általános iskolában el kell kezdeni a felvilágosítást, amire úgy tűnik, megvan a nyitottság a tizenévesek körében. A 18 év alatti fiatalok rendelkeznek a legkevesebb információval a mellrák kapcsán, közel 60%-uk pedig még soha nem végzett önvizsgálatot. A jó hír,  minden korosztály nyitott arra, hogy több információt kapjon a betegségről. Mára már az is beépült a köztudatba, hogy a mellrák időben történő felismerése javíthatja a gyógyulási esélyeket.

Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .