Egészség és forradalom – egy izgalmas nap az iskolában

Az őszi szünidő előtti utolsó tanítási napon nagy volt a nyüzsgés Bátorkeszin, a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában. Az iskola igazgatóságának döntése értelmében ezen a napon két rendezvényre került sor. Először az egészséges táplálkozás napját tartotta meg az iskola diáksága, majd a nap második felében megemlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójáról.

A Szlovák Köztársaság Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma a WHO “Egészség 2020” európai egészségpolitikai programjával összhangban előírta, hogy az ország minden iskolájában az iskolai pedagógiai program része legyen az egészséges életmódra, ezen belül az egészséges táplálkozásra való nevelés.

Mivel az egészséges táplálkozás napja október 16., az iskolánkban is ehhez az időponthoz igazodva tartottuk meg ezt a rendezvényt.

Kora reggeltől gyerekzsivaj töltötte be az iskolát. Minden osztályban lázas munka folyt. Az osztályfőnökök vezetésével a felhalmozott zöldség, gyümölcs, tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáru, különböző olajos magvak és egyéb élelmiszerek felhasználásával készültek a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb ételek, italok. Az elkészült finomságokat persze mindannyian megkóstolták, az osztályok kis kiállítást is készítettek, s a gyermekek meg is vendégelték egymást. A szórakozás és az ínyencségek kóstolása mellett persze sokat tanultak is. Megtanulták (rövid oktatófilmek vagy faliképek alapján), hogy hogyan néz ki a helyes táplálkozási piramis, hogy miből kell(ene) sokat enni, és miből keveset, hogy miért, mitől egészséges az adott élelmiszer, hogy mikor kell többet és mikor kevesebbet ennünk. Délre mindenki jóllakott, elfáradt, de jóleső érzéssel foglalhatta össze: ez jó mulatság, férfimunka volt!

A szórakoztató és tanulságos délelőttöt követően ünnepélyes megemlékezésre került sor. Pelle István, az iskola történelem szakos pedagógusa vetítéssel egybekötött előadás keretén belül mondta el diákjainknak, hogy mi történt 1956 őszén Magyarországon, illetve Budapesten.

Tanulóink megismerkedtek a forradalom és szabadságharc előzményeivel, politikai okaival, lefolyásával és utóéletével. A tartalmas nap lezárásaként délután megtekintettük a Szabadság, szerelem című magyar filmet, amely izgalmas, lebilincselő történetével, az 1956-os melbourne-i olimpián szereplő magyar vízilabda-válogatott sorsán keresztül szemléletesen mutatta be a 63 évvel ezelőtti zord őszi napok dicső harcait, tragikus, de hősi küzdelmeit.

Október 29-én tehát nem volt tanítás a bátorkeszi alapiskolában, tanulóink ennek ellenére e nap után is sok-sok új tudással, élménnyel felvértezve kezdhették meg a rövid őszi szünidőt.

Dolník Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .