XXVII. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó

2019 november 22-e és 24-e között immáron 27. alkalommal kerül sor Komáromban a Kárpát-medencei magyar középiskolások számára évenként megrendezett Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozóra.

A rendezvény ötletgazdája Oláh György, posztumusz Magyar Örökség Díjjal kitüntetett matematikatanár, aki az ötágú síp szellemében szervezte meg az első diáktalálkozót 1991-ben.

A Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola közös rendezvényeként megtartott találkozó gerincét minden évben hazai és határon túli magyar matematikatanárok és egyetemi hallgatók szakmai előadásai képezik, az idei háromnapos rendezvény előadásain is sok tanár és diák vesz részt anyaországi vagy egyéb kárpát-medencei magyarlakta vidékről (Szatmárnémeti, Zenta, Pécs, Békéscsaba, Győr, Szeged, Gyula, Budapest, Debrecen, Kassa, Somorja, Gyula, Ipolyság, stb.). Emiatt is nyilvánvaló, hogy a rendezvény ismét teljesíti egyik legfőbb feladatát: összekapcsolja az anyaország, Erdély, Felvidék és Délvidék magyar matematikatanárait és a legtehetségesebb diákokat.

A megnyitó ünnepségen, amelyre november 22-én pénteken délután 15 órakor kerül sor a Selye János Gimnázium nagytermében, megemlékezünk a nemrég elhunyt Keszegh István nyugalmazott igazgatóról és matematikatanárról, aki éveken keresztül volt a diáktalálkozó főszervezője.

Az előző rendezvény megnyitóján, 2018. novemberében még személyesen köszöntötte és buzdította a jelenlévőket. A megnyitó után családjának támogatásával felavatjuk emléktábláját az iskola legendás tanárainak arcképcsarnokában, a szervezők várják a rendezvényre egykori ismerőseit, barátait, kollégáit és diákjait a régió minden községéből.

A diáktalálkozón az utóbbi évekhez hasonlóan egyúttal az Oláh György Matematikai Tehetségdíj átadására is sor kerül egy Kárpát-medencei magyar ifjú matematikus számára.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a résztvevők idén is tarka kínálatból válogathatnak, hiszen a három nap alatt olyan előadások hangzanak majd el, mint például “Érdekességek a 3D és az innováció világából”, “A négyszín-tétel legrövidebb bizonyítása”, “Négyzetes közép a háromszögben“, “ Szerkesszünk parabolát”, “Kombinatorikus geometria”, „Figurális számok síkban és térben” vagy “Kerekasztal feladatok”.

A rendezvény költségeihez jelentős támogatással járult hozzá a rendező két középiskolán kívül még a Csemadok Városi Szervezete, Komárom Város, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, az SZMPSZ, az SZMSZSZ, az Agrorervis s.r.o. Komárno, valamint magánszemélyek is.  Köszönet illeti őket, amiért segítségükkel ezen a diáktalálkozón is sok magyar tanuló kaphat jó tanácsokat, ötleteket a matematikaversenyekhez, illetve középiskolai, egyetemi tanulmányaikhoz.

Fonód Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .