Közösségi kiskert a Munka Utcai Alapiskolában

“Kevés hasznosabb gyerekjátékot lehet elképzelni, mint a kertben kijelölt apró parcellát, amelyben megtaníthatjuk gyermekinket kertészkedni, növényt nevelni.”

(Bálint György)

Többek között ezek a gondolatok ösztönözték a Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola mellett működő Pro Schola et Futuro alap ügyvezetőjét, egyben az iskola pedagógusát, Konczer Ildikót és lelkes „csapatát”, hogy pályázati támogatásokból iskolai kiskert építésébe fogjanak.

Szerettünk volna kialakítani egy olyan kis „zöld szigetet”, ahol a gyerekek, pedagógusok és szülők együtt tevékenykedhetnek. Iskolánk számára fontos a környezetvédelemre és esztétikumra való nevelés. Célunk egy fenntartható, otthonos természeti környezet létrehozása volt. A tavasszal elhelyezett magaságyásokban a tanulók különböző zöldségféléket ültettek, s megismerkedtek az egyes növényekkel és azok gondozási szokásaival. Együtt munkálkodtak a gyümölcsbokrok, gyümölcsfák, fűszer, dísz- és gyógynövények ültetésénél, öntözésénél is.

Mivel véleményünk szerint a természet szeretetére s az ökológiai egyensúly megteremtésére irányuló nevelés közösségi feladat, ezért a szülőket is bevontuk a kiskert építésébe, szépítésébe: ügyes kezű apukák s anyukák segítségével raklapból kerti bútor készült, ahol a gyerekek megpihenhetnek. Nem titkolt vágyunk az is, hogy a városi gyerekeket, akik a természeti környezet elől „elbújva”, a virtuális világban töltik idejük nagy részét, kicsalogassuk a jó levegőre.

A közös tevékenységek során így tapasztalják meg a jól végzett munka utáni elégedettséget, tanulják az együttműködést, értéket teremtenek. Iskolai kiskertünknek köszönhetően gazdálkodói, növénytermesztési ismereteket adunk át tanulóinknak, valamint lehetőségünk adódik a jellemformálásra és a felelősségtudat kialakítására, elmélyítésére is.

Köszönjük a Pro Schola et Futuro alap ügyvezetőjének a kezdeményezést, s a kezdeményezést támogató, a kiskert kiépítésén és fenntartásán munkálkodó gyerekek, szülők és pedagógusok segítségét.

MUAI


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .