IV. Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc Szónokverseny

A „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, a Kölcsey Társaság, a Váci Szakképzési Centrum, a Duna-Dráva Cement Kft, valamint a versenyfelhíváshoz mellékelt táblázatban megnevezett valamennyi szervezet

 K ö l c s e y  F e r e n c  s z ó n o k v e r s e n y t

hirdet a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A versenyen részt vehetnek: a Kárpát-medence magyar anyanyelven oktató középfokú oktatási intézményeinek 9-13. évfolyamos (középiskolás) diákjai.

Nevezési díj: 2000 forint, amely a verseny után visszautalásra kerül a versenyzőnek.

A verseny menete:

Minden tanuló két szónoki beszédet tart.

Mindkét szónoklat megtartására 3-3 perc áll rendelkezésre.

Az elsőként előadott szónoklat, melyre a versenyző otthon készülhet fel:

A szólásszabadság ügyében

Kölcsey olyan körülmények között szólal fel, amikor követeket, nemesifjakat és az Országgyűlési Tudósítások szerkesztőjét perbe fogja a hatalom. A szónoklatot kívülről megtanulva, azaz nem felolvasva kell elmondani! Kérjük, hogy ne a Kölcsey felszólalását tanulják be, hanem saját maguk fogalmazzák meg szónoklatukat! Használják a reformkor szónoklatainak beszédfordulatait!

A másodikként kötelező témából előadott szónoklat

Egy olyan szónoki beszédet kell tartani, amelynek témáját a verseny helyszínén ismerik meg a versenyzők. A felkészülési idő 15 perc, a tanulók jegyzetet készíthetnek, de a szónoki beszédet – lehetőleg a felolvasás mellőzésével – szabadon kell előadniuk. Használják a mai kor szónoklatainak beszédfordulatait!

Az elődöntők díjazása:

első hely: 5.000 Ft értékű jutalom (A komáromi elődöntőn a legjobb felvidéki versenyző jutalma ezen felül egy színes televízió Mgr. Fehér Csaba felajánlásaként!)

második hely: 4.000 Ft értékű jutalom

harmadik hely: 3.000 Ft értékű jutalom

A zsűri különdíjjal is jutalmazhat.

A díjazott tanulók felkészítő tanárai jutalomban részesülnek.

A verseny első három helyezettje továbbjut az országos döntőbe, amely Vácott 2020. január 24-26. között lesz megtartva, ahol a többi elődöntő első három-három helyezettjével megmérettetve kiderül, hogy ki Kárpát-medence legjobb középiskolás szónoka.

Fődíj: 25.000 Ft értékű jutalom

A döntőre való utazás költségét/részköltségét*, a szállást és az étkezést a verseny szervezői biztosítják.

A döntő menete megegyezik az elődöntők menetével, azzal a különbséggel, hogy az első fordulóra való otthoni felkészülési témát az utolsóként lebonyolított elődöntőt követő napon azonos időben kapják meg elektronikus úton a döntőbe bejutott versenyzők. Az elődöntők menetrendje a csatolt táblázatban megtalálható.

Jelentkezni lehet:

elektronikus formában: a géppel, vagy olvashatóan kézzel kitöltött, aláírt és beszkennelt, mellékelten csatolt jelentkezési lap visszaküldésével az alábbi e-mail címre:

kolcseyszonokverseny@gmail.com

A versennyel kapcsolatban további információ kérhető:

Tel.:    +3630/910-16-16 – Gergely Zsolt ; kolcseyszonokverseny@gmail.com

Egyéb információk:

A versenybe benevező diák a mellékelt táblázatban felsorolt helyszínek bármelyikén részt vehet a megmérettetésen, értelemszerűen a jelentkezési lapon a helyszínt és az időpontot mindenképpen meg kell jelölnie.

A jelentkezési lap hiánytalan és olvasható kitöltése ad esélyt és lehetőséget arra, hogy döntőbe jutás esetén a versenyző a felkészülési témát megkaphassa, számára emléklapot, oklevelet kiállítani lehessen.

A verseny nevezési díja 2.000 Ft, melyet minden jelentkező visszakap a versenyt követően. A nevezési díjat az alábbi számlaszámra kell átutalni: „Minden morzsa számít Egyesület” 18203435-06029864-40010017. A visszautalás arra a számlaszámra történik, ahonnan a nevezési díj utalását indították. Kérjük a közlemény rovatban a tanuló nevét és iskoláját feltüntetni! Ha a nevezési díj megfizetésével kapcsolatban probléma merülne fel, kérjük egyeztessen a verseny szervezőjével!

*A döntőre/döntőről való utazás költségtérítéséről vagy költség-hozzájárulásáról a menetjegy vagy szállítói számla kiállítása előtt egyeztetni szükséges a felhívásban megjelölt személlyel az elérhetőségek valamelyikén. Egyeztetés elmaradása esetén a verseny szervezője nem kötelezhető utazási költség teljes vagy részbeni megtérítésére.

A döntő második helyezettje 20.000 Ft, a harmadik helyezettje 15.000 Ft értékű jutalomban részesül.

Alacsony számú jelentkezés esetén a verseny szervezői a meghirdetett versenyt törölhetik, túljelentkezés esetén új helyszínt és időpontot jelölhetnek meg. Mindkét esetben a jelentkezőket a változásról értesítik.

A versenyben részt vevők a nevezéssel hozzájárulásukat adják adataiknak a versennyel összefüggésben történő felhasználásához, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy a verseny során képi és hangfelvételek készülnek, melyeket a versenyszervezők honlapjukon, közösségi oldalukon megjelentethetnek, valamint a sajtó számára rendelkezésre bocsáthatnak.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..