Pázmányosok projektjei

A Pázmány Péter Gimnázium alig fejezte be júniusban a Money Matters elnevezésű pályázatát – amelyet az eTwinning nemzeti szolgáltatója nemzeti minősített díjban részesítette -,amikor értesítést kaptak, hogy az Erasmus+ program 2 projektet is jóváhagyott az iskola javára. 2019 júniusától egy kétéves, komplex, egész iskolát felölelő tanár továbbképzési projekt folyik a gimnáziumban, amely összhangban van az iskola továbbképzési programjával. Ennek értelmében több tanár különféle külföldi továbbképzésen vesz majd részt: intenzív nyelvi kurzuson Írországban, 4K kurzuson Dublinban (kreativitás, kollaboráció, kommunikáció és kritikus gondolkodás fejlesztése), majd Cipruson egy programozással foglalkozó képzésre utazik ki egy tanár.

„A jó pedagógus nyáron is képzi magát” elv alapján már augusztusban 3 tanár szerzett ismereteket a 21. századi tanítási technikák területén Budapesten, Dublinban pedig egy kollégánk applikációkat készítő-tervező kurzuson bővítette módszertani eszköztárát.

Hogy az igazgatónő is fejlessze magát, illetve inspirációt és motivációt szerezzen, a két év alatt két iskolalátogatást tesz számára lehetővé a projekt: egyet Észtországba, másikat Izlandra, hogy a jó tapasztalatok alapján majd újításokat tudjon bevezetni.

A diákok sem maradnak tétlenek – 2019 szeptemberétől az ún. soft skillsekre alapuló munka lesz az elkövetkezendő 2 iskolaév feladata spanyol, olasz, portugál, bolgár és lett partnerekkel. A tanulók nemcsak másfajta tanulási módszereket, más országokat ismerhetnek meg, hanem képességeket és készségeket sajátítanak el, amelyek kulcsfontosságúak jövőjük szempontjából: megtanulnak csapatban dolgozni és gondolkodni, egymást segíteni, digitális eszközöket információkeresésre és megfontolt megosztásra használni, kritikusan gondolkodni, kreatív feladatokat megoldani. Mindezt az etwinning virtuális, elektronikusan biztonságos felülete teszi lehetővé, amely kitűnően alkalmas az Erasmus+ és az eTwinning adta lehetőségek ötvözésére.

Erről győződhettek meg partnereink az első találkozón Érsekújvárban, ahol mint vendéglátók és tapasztalt eTwinningesek bevezettük őket a TwinSpace rejtelmeibe.

Elhatároztuk, hogy diákjaink nemcsak részt vesznek az egyes feladatok kivitelezésében, és utazhatnak is, hanem a projekt végén a nemzetközileg is elismert Youthpass oklevelet is megkapják majd. A projekt részeként egy diákunk 3 hónapig Spanyolországban végzi tanulmányait, alig várják osztálytársai majd januárban az élménybeszámolót.

A feljebb említett készségeket hivatott a Školy, ktoré menia svet kétéves projekt is fejleszteni, amelyet szintén szeptemberben indítottunk.

Célja, hogy aktív és tudatos állampolgárokká neveljük diákjainkat, akik tudatosan tesznek környezetükért, vállalják cselekedeteik következményeit és nyitott szemmel, kritikusan fogadják az őket elárasztó (ál)híreket.

Az iskola vezetősége hiszi, hogy nemzetközi tevékenységének és a különféle projekteknek köszönhetően a gimnázium diákjai és tanárai szélesebb látókört kapnak, más perspektívából is képesek megítélni az aktuális eseményeket és reális élethez közeli tapasztalatokat szereznek.

Peternai Zsuzsanna, Pázmány Péter Gimnázium

Érsekújvár

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .