Minden gyereknek joga van…

1989-ben november 20.-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt, melynek 54 cikkelye részletesen kitér a gyermekek jogaira. Ezen alkalom után lett hagyományosan minden évben november 20.-a a GYERMEKEK JOGAINAK VILÁGNAPJA. Az ógyallai speciális iskola tanulói a sok jog közül kettőt feldolgozva a boldogságórával karöltve tartottak projektnapot november 27.-én.

A projektnaphoz felhasználásra került az Új Szó Akadémia csütörtökönként megjelenő jogokról szóló sorozatából a gyerekek jogait taglaló melléklet, sok kedves dalocska, egyszerű történet, mese. A projektnapot vezető pedagógusok szépen egymásra építették a témákat, szervesen összedolgozták a jogokbál a 7. és a 8. cikkelyt és a boldogságóra „fontos vagy nekem“ témakörét.

A nap elején pár rövid szóban megismerték a gyerekek a jogokat általánosságban, majd  a 7. cikkelyből a jogod van ahhoz, hogy neved legyen, a 8. cikkelyből pedig a senki nem veheti el a neved témáját járták körbe. Ezután a komoly vitákat is eredményező rész után már kicsit vidámabb blokk  következett. Közösen táncoltak Kovácsovics Fruzsina: Pingvintánc című dalára, miközben rájöttek, hogy bár a pingvinek látszólag teljesen egyformák, mégis mind külön identitással rendelkezik. Nincs két teljesen egyforma pingvin, ahogy nincs két teljesen egyforma gyerek sem.  Majd a gyerekek elheveredtek a földön, kötetlen formában zajlott tovább a foglalkozás. Az előzőleg elkészített szivecskék gazdára leltek, mindenki a saját nevét írta rá, majd egy ismerkedős játék keretében sorban mindenki elmondta a nevét és azt, hogy ki ül mellette.

Ezt követően a tanító nénik összekeverték a szíveket, majd mindenki kihúzott egy darabot. A szíven szereplő társa kézét megfogva a boldogság felhőre szálltak és együtt utaztak a Névországba, ahol senki nem bántja a másik nevét, identitását. Az utazást követően virágokat színeztek, ezek közepébe kerültek a névvel ellátott szívecskék, majd a boldogság felhőre ragasztva útnak indult a sok egyéni alkotás. A felhő elvitte Névországba.

Lassan a jogok átváltoztak boldogság percekké. Csendes meditáció keretében meghallgatták Szofi és Borisz történetéből A legjobb barátom kezdetű gyerekdalt, mely nagy sikert aratott. Megtudhattuk, hogy a legjobb barátok nem nevetik ki egymást, kölcsönadják a játékokat, kisegítik egymást a szükségben.

A tanító néni elmondta, hogy a barátait mindenki megválasztja, a családba pedig beleszületik. A barát fontos nekünk, vele jól érezzük magunkat, jóban és rosszban mellettünk van. Ötletes hozzászólások hangoztak el a témával kapcsolatos vita során, de a lényeg az volt, hogy mindenki fontos valakinek. Katika néni irányítása alatt elkészültek a kifestők, melyekből képek lettek, a képekből pedig újabb boldogság felhő. Ez a felhő Boldogországba indult és Fontosvagynekem városig szállt.

A tartalmas nap végén elénekelték a nap során meghallgatott dalokat, valamint eljátszották a hónap dalát, mely a Ha boldog vagy címet viseli.

Mindenki új ismeretekkel, vidám dallamokat dúdolva indult haza.

Bathó Sylvia

ógyallai speciális iskola

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .