Pozsonyban jártunk – a Selye gimi kalandjai

November 20-án Pozsonyba látogattunk, ahol osztálytársaimmal egy interaktív szlovák tanulmányi kiránduláson vettünk részt.

A délelőttöt a pozsonyi Óvárosban töltöttük, ahol megtekintettük elsősorban azokat a történelmi épületeket, szobrokat, emléktáblákat, melyekről tavaly és idén is tanultunk. Szlováktanárnőnk mindig mondja, hogy nem elég a könyvekből, papírokból tanulni, sokkal jobb, ha látjuk is azokat a helyeket, amelyekről tanulunk. A Hviezdoslav térről elindulva megálltunk a Prímási palotánál, mely az egyik legszebb neoklasszicista épület, majd megnéztük a Roland-szökőkutat, a volt országgyűlés épületét, Ľudovít Štúr emléktábláját, a Mihály-kaput, majd az Óváros téren át jutottunk el a Szent Márton-dómig – előtte még megálltunk az Academia Istropolitana előtt, ahol a tanárnő elmondta, hogy az egyetem nevét az Istropolitana szóból kapta, mely ógörög nyelven Pozsony városát jelentette. A dómban épp mise kezdődött, ezért betekinthettünk a dóm belsejébe is. A városnézést egy rövid szabad program követte: ez idő alatt egyedül is bolyonghattunk kicsit az Óvárosban.

Délután a parlament és a vár megtekintése várt ránk. Egy órakor már Bastrnák Tibor parlamenti képviselő fogadott bennünket. Lehetőségünk nyílt bepillantani a képviselők munkájába. Rövid körbevezetés után több mint másfél órás beszélgetés várt ránk Bastrnák Tibor képviselő úrral. Kérdéseinket készségesen válaszolta meg, alaposan kimerítve az egyes témákat. Az országházban részletesen elmagyarázták, hogy születnek meg a törvények, hogy működnek az egyes bizottságok, hogy néznek ki az állam jelképei, hol ülnek és várakoznak a sajtó képviselői.

A parlament abszolválása után nagyon éhesen és szomjasan siettünk be az egyik bevásárlóközpontba, ahol egy bő két óra eltöltése után már a buszban pihentük ki az élményekben gazdag utunkat. Szinte mindenki megegyezett abban, hogy ezekről az élményekről szívesen beszélne a szlovák érettségin is.

Králik Máté, IV.C osztályos tanuló


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .