A Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók IV. Országos Konferenciája

2019. október 15–16., Nagymegyer

Az idei konferencia szakmai programjának összeállítása során figyelembe vettük az iskolavezető szerteágazó feladatai közül azokat, amelyek az elmúlt időszakban fontos változások és kihívások elé állították tanintézményeink vezetőit és szervesen építenek az eddigi három év konferenciatémáira. Az eredményes iskolavezető, az iskolafejlesztés, tudásmegosztás, a pedagógusok vezetése és fejlesztése után az idei konferencia-témák hangsúlyosan az iskolavezető menedzseri feladataira fókuszáltak: új törvények a közoktatásban, tanügyigazgatási feladatok, pedagógiai vezetés, gazdasági-műszaki feladatok, menedzseri feladatok, az emberekkel való munka, az igazgató személyisége, iskolahálózatunk problémái, a kritikus gondolkodás, a digitális kompetencia témakörei is terítékre kerültek a szakmai programban. Idén tehát több téma került terítékre, hiszen a körülöttünk olyan gyorsan változó világ kihívásaira az iskolának is reagálnia kell, a változás lett az állandó mindennapi életünkben. „A digitális forradalomnak óriási előnyei vannak a fiatalok oktatása szempontjából. Ugyanakkor soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy meg tudják különböztetni a tényt a véleménytől, az értelmeset az értelmetlentől és az őszinteséget a megtévesztéstől” – figyelmeztet a neves oktatási szakember Ken Robinson, aki szerint ezért a kritikai gondolkodásnak minden iskolai tantárgy középpontjában kellene állnia.

A kétnapos szakmai konferenciát a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetségének elnöke, Fekete Irén nyitotta meg, és hangsúlyozta, hogy a minőségi oktatás alapfeltétele a sikeres iskolavezető, aki ma inkább menedzseri feladatokat lát el, de egyben irányt is kell mutatnia a többi pedagógusnak, és olyan iskolát kell „építenie“, mely reagál a kor kihívásaira. A szakmai előadások előtt hasonló szellemben Lőrinczi Zoltán államtitkár is köszöntötte a résztvevőket.         

A konferencia első előadói, Fodor Attila és Prékop Mária az oktatásügyben érvénybe lépő új törvényi változásokról beszéltek. A CPI igazgatója a 138/2019-es törvény három részére tért ki részletesebben. Ezek a pedagógus jogai és kötelességei, a pedagógus munkatevékenysége, valamint a szakmai fejlődés és továbbképzések szabályozása, de megemlített néhány új szabályozást, melyek a kreditrendszert és a munkahelyi zaklatás kérdéskörét érintették. Prékop Mária, a minisztérium nemzetiségi oktatással foglalkozó főigazgatója beszámolt a magyar oktatási intézmények jelenlegi helyzetéről. A problémák között említette a korai iskola elhagyók egyre növekvő számát, valamint a nulladik osztályok tervezett megszüntetéséről is beszélt. Pozitívumként a külföldi diplomák honosításának új lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Albert Sándor előadásának témája az iskolahálózatok optimalizációja volt. A délutáni program sorát Görög Ibolya protokollszakértő nyitotta meg a hiteles tanító emberről szóló, humorral és számos jó tanáccsal fűszerezett előadásával, majd a kritikus gondolkodás fontosságáról, az álhírportálok és a szélsőséges eszmék veszélyeiről szóló előadások következtek. Tóth Tibor, a Synergic PT elnöke, valamint Farkas Zsolt esperesplébános előadása után a résztvevők vitafórumon beszélték meg az elhangzottakat.              

A második nap Laboda Róbert rendhagyó Nap-kelte tornájával kezdődött. Majd magyarországi pályázati lehetőségekről kaptak naprakész információkat a résztvevők. Ezt követték a jó gyakorlatok, melyben az intézményvezetők mutatták be egymásnak öt percben az iskolájukban eddig már bevált, jól alkalmazott, innovatív módszereket. A digitális kor kihívásairól és a digitális kompetenciákról Bajzáth Angéla, a budapesti Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársa és Földes Petra mentálhigiénés szakemberek adtak elő.

A konferencia szakmai összefoglalására Setényi János oktatáskutatót és Fodor Attila, a CPI igazgatóját kértük fel, akik a az eddigi konferenciák tükrében pozitívan értékelték a szakmai és tartalmi fejlődést. Hangsúlyozták, hogy a felvidéki oktatási rendszer fejlesztésének kulcskérdései – a magyarság és a minőség, a különböző típusú oktatási intézmények összekapcsolása, az iskolák fejlesztése az adott régió igényei szerint, a digitális fejlődés az oktatásban – mind jelen voltak az igazgatók által bemutatott „jó példákban, gyakorlatokban“.                                                                                                                      

Örvendetes, hogy az idei szakmai találkozó közel 120 résztvevővel zajlott, számos új igazgató és helyettes érkezett, persze sok volt az ismerős arc, akik kezdetektől visszajárnak, hiszen a konferencia immár hagyományosnak tekinthető szerepe, küldetése és célja a magyar iskolavezetők közti párbeszéd, tapasztalatcsere és tudásmegosztás segítése, támogatása.

Morvay Katalin, IOT


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .