Karácsonyi műsorral zárta az évet az ógyallai speciális iskola

KARÁCSONYI REGE, HA VALÓRA VÁLNA…

Az ünnepi készülődés jegyében, karácsony eljövetelére várva a decemberi hónap illatokban, zenékben, versekben gazdag. Iskolánk tanulói  hagyományosan megsütik mézeskalácsokat, bekapcsolódnak a közös iskolai és városi fenyőfa díszítésben, ünnepi műsort készítenek, mellyel az utolsó tanítási napon a meghívott vendégeket örvendeztetik meg. Az iskola már nyugdíjba vonult  pedagógusai, a szülők és rokon minden évben érdeklődve várják a gyerekek előadását.

2019-ben  zenés – verses összeállítással örvendeztettek meg minden megjelentet. Már hetekkel korábban megkezdődött a gyakorlás. Zene órán  sok dalt ismételtek és újakat is tanultak. Mindenki megkapta a rövidebb – hosszabb megtanulandó verset. A táncosok lelkesen gyakorolták a kiválasztott és megtanult produkciókat. A sok külön munkát aztán december elején egy egésszé kovácsolták össze, finomítások, pontosítások után alakult ki a teljes arculat.

Az utolsó tanítási napon már szóba sem került az írás, olvasás, ez már a szórakozás napja lett. Az első órákban közösségi mozizás volt. A karácsonyi manók és a Karácsonyi csoda című animációs filmek varázsolták karácsonyi hangulatba az izgatott nebulókat. Rövid tízórai szünet után mindenki elfoglalta helyét a feldíszített tanteremben. Még pár percig izgatott csicsergés töltötte meg a termet, de amikor felvételről felhangzott Ady Endre: Karácsonyi rege című költeménye Szabó Gyula feledhetetlen előadásában lassan elcsitult a zsibongás. Lassan a kijelölt helyükre vonultak a szereplők, mély levegőt vettek, pár pillanatra elmélyültek gondolataikban, majd Kevin előadásában elhangzott az Eljött a szeretet ünnepe kezdetű költemény. A pár soros versecskét a Szép karácsony dallamai követék, amit mosolyogva dalolt a sok gyerek. A Kívánságlista sorait Viktor osztotta meg a nézőkkel. Szarka Tamás: Tulipánját a tánc nyelvén  adták elő a gyerekek. Ezután Fernando adta mindenki tudtára:

,,Megszólal sok apró csengő,

Érces hangjuk lágyan zengő.

Azt zenélik minden ágon:

Karácsony van a Világon.“

Az ismert gyerekdalokból értesültünk arról, hogy Hull a pelyhes fehér hó ( valahol biztosan) és a Hóembernek, se keze, se lába ( mifelénk hóember sincs). Szállong a hó a vers szerint ( még mindenki várja)  és a dalból Szálljatok le angyalok, hogy nagy örömet vigyetek. Ezután a  vidám hangulatról a tánccsoport zumbája gondoskodott, majd versek és hangszerek kíséretével dalok váltották egymást. Éj mélyből felzengett a száncsengő, táncolva sétáltak a Pozsonyi sétatéren, a Boldogság órások megleptek mindenkit a szépen feldíszített mézeskalácsokkal. Gyorsan szaladt az idő, közelgett a befejezés. Rövid versecskében még a botos pásztorok, a betlehemi csillag fényben fürösztötte Mária fiát, majd az Áldom szent neved kezdetű magasztaló ének hangzott fel szépen megkoreografálva, nagy tisztelettel és mély átéléssel előadva.

A végső  taktusok és szavak elhangzása után  a jelenlevő közönség viharos tapsa jutalmazta a fellépőket.

Végül egy rövid idézet a versek sorából:

„A karácsony fehér álom,

Álmomat te álmodnál

Verssé vállna

Lassan szállva

Hópehelyként hullna rád.“

 

 Bathó Sylvia, ógyallai speciális iskola


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .