Németországi Erasmus+ projekttalálkozón jártak a Marianum Egyházi Iskolaközpont gimnazistái

A Marianum Egyházi Iskolaközpont gimnazistái egy sikeres pályázatnak köszönhetően a 2019/20 –as tanév szeptemberétől bekapcsolódnak az Erasmus+ Stratégiai partnerségek elnevezésű nemzetközi programba spanyol, német és luxemburgi középiskolákkal karöltve. A kétéves angol-német nyelvű projekt „A múlt nyomai a jelenben – Európa felfedezése határok nélkül” (Spuren von Gestern im Heute – Europa grenzenlos neu entdecken/Traces of yesterday in the present – Rediscovering Europe without borders”) címmel azt vizsgálja, miképp hatottak a múlt történelmi eseményei, sorsfordító viharai a mai emberek életére Európa más-más szegletén.

A kétéves multilaterális projekt első projekttalálkozójának a németországi Waldkraiburg gimnáziuma adott otthont. A valenciai Monserratból, Komáromból és Luxemburgból érkező diákok a projektmunka keretén belül németországi társaik közreműködésével megismerték Waldkraiburg városának egyedülálló történelmét, végigjárták a fontosabb emlékhelyeket, miközben azt vizsgálták, miként hattottak, illetve hatnak ma is a múlt sorsfordító eseményei a waldkraiburgiak életére. A diákok ellátogattak a városi múzeumba és a levéltárba, ahol megtudták, hogy Waldkraiburg városát közép-európai politikai menekültek (köztük magyarok, csehek és szlovákok) alapították az első világháború után, mivel politikai nézeteik miatt “nemkívánatos személynek” számítottak volna hazájukban. A waldkraiburgi diákok vezetéknevei ma is utalnak közép-európai gyökereikre, jelenleg is 17 nemzetiség képviselteti magát a gimnáziumban (köztük lengyelek, magyarok, csehek stb.).

A nemzetközi diákcsoportok nemcsak a projekttémán dolgoztak a hét folyamán, hanem  kirándultak is Bajorország festői szépségű tájain. Ellátogattak Burghausen középkori várába, hajókiránduláson vettek részt Bajorország festői taván, a Chiemseen, melynek egyik szigetén megtekintették a Herrenchiemsee kastélyt, melyet II. Lajos bajor király építtetett XIV. Lajos nagy csodálójaként. Münchenben a belvárosi idegenvezetés után ellátogattak az Olimpiatoronyba és a német autógyártás fellegvárába, a BMW Művek központjába, ahol szebbnél szebb autó- és motorcsodák közt sétálva ismerték meg a cég sikertörténetét.

A résztvevők rengeteget tanultak az elmúlt hét alatt, nemcsak angol és német nyelvtudásunk, hanem történelmi és kultúrtörténeti ismereteink is bővültek, de ami a legfontosabb, életreszóló barátságokat kötöttek. Az Erasmus+ projektnek köszönhetően kinyílt előttük a világ, más országokból érkező és más kultúrkörhöz tartozó diákokkal találkozhattak, s ezáltal nyitottabbak lettek más nemzetek és kultúrák iránt. Tudatosították, mekkora a felelősségünk abban, hogy a jövő generációjaként megőrizzék a békét Európában.

Márciusban ismét útra kelnek a Marianum gimnazistái, Luxemburgban öregbítik majd városunk és iskolájuk hírnevét.

Galo Lukács Tímea/ a projekt koordinátora


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .