Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny eredményeinek az ismertetése a Selye János Gimnáziumban

Éles eszű felvidéki és magyarországi középiskolások mérhették össze tehetségüket a komáromi Selye János Gimnázium aulájában 2019. november 22-én. A Cornides István Matematika-Fizika Emlékversenyt a gimnázium  tanárai hívták életre.

Cornides István 1920. december 7-én a felvidéki Komjáton született. Tehetségét nyolc évig a komáromi bencés gimnáziumban csiszolta. Saját erejéből a tömegspektrometria világszerte ismert kutatójává küzdötte fel magát. A jeles matematikus-fizikus 1968-tól nagy áldozatvállalással segítette a fizika és kémia oktatását a volt Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, ahol 1990-től vendégprofesszorként tanított, és a komáromi Magyar Tannyelvű Gimnáziummal is rendszeres kapcsolatban állt. Cornides Istvánról a verseny megnyitóján dr. Kalácska József, a Selye János Gimnázium nyugalmazott tanára, emlékezett meg.

2001-ben a komáromi Selye János Gimnáziumban a hetvenes évek óta zajló szellemi diákviadalt Cornides István Matematika-Fizika Emlékversenynek nevezték el, amelyen évente több tucat felvidéki és magyarországi középiskolás négy kategóriában vesz részt.

A szellemi bajnokság díjkiosztó ünnepségére idén is a Magyar Kultúra Napján, január 22-én került sor Horváth Katalin tanárnő, a gimnázium matematika tantárgybizottságának elnöke vezetésével. A díjakat – pénzjutalmakat – Cornides Istvánné megbízásából dr. Kalácska József, a Selye János Gimnázium nevében Andruskó Imre, igazgató, és A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köréből Langschadl István mérnök, elnök adták át.

1. évfolyam

1. Dezső Kende – Szent István Gimnázium, Budapest

2. Szeidemann Márton – Eötvös József Gimnázium, Tata

3-4. Baumann Máté – Szent István Gimnázium, Budapest

3-4. Schiller Bence – Selye János Gimnázium, Komárom

2. évfolyam

1. Téglás Panna – Selye János Gimnázium, Komárom

2. Szalai Balázs – Magángimnázium, Dunaszerdahely

3. Keresztes Levente – Selye János Gimnázium, Komárom

3. évfolyam

1-2. Ráfli Ádám – Szent István Gimnázium, Budapest

1-2. Koleszár Csoma – Bencés Gimnázium, Pannonhalma

3. Kulcsár Boglárka – Szent István Gimnázium, Budapest

4. évfolyam

1. Draskovits Mátyás – Bencés Gimnázium, Pannonhalma

2. Baczó Domonkos – Szent István Gimnázium, Budapest

3-4. Klapper Zsombor – Szent István Gimnázium, Budapest

3-4. Fehér Balázs – Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, Győr

Mindenkinek szívből gratulálunk!

2020 novemberében is nagy szeretettel várjuk a Felvidék és magyarországi középiskolák diákjait a Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny következő fordulójára.

-sjg-

Fotók: RNDr. Holczhei Árpád és Fehér Erzsébet


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .