A mi osztályunkba a legjobb járni! – bemutatkozik a Bátor Tábor

Valaki kilóg a sorból, „valami nem stimmel”-érzés, kiközösítés, csúfolódás, félelem, tabuk, klikkek, csapat helyett csoport, stb. Ezekkel a helyzetekkel kihívás kezdeni valamit.

A Bátor Tábor Alapítvány iskolai programja arra a helyzetre ad választ, amit gyermekként sokan megtapasztalhattunk. Az iskolás gyerekek a társaik véleménye alapján ítélik meg magukat, a többiek közé tartozás az egyik legfontosabb cél a mindennapjaikban. Ez sok sikerélménynek, de szorongásnak is forrása lehet. Ha valaki sokat hiányzik, nehezebben talál vissza a közösségbe, hiszen kevesebb az együtt megszerzett élmény.

Ha valakin látszik, hogy beteg volt – akár a betegség, akár a kezelések nyomai –, az szégyenlőssé teheti őt, a többiekben pedig félelmet ébreszthet. Ha nincs alkalmasnak tűnő helyzet és mód arra, hogy közeledni lehessen egymáshoz, ezek a negatív érzések mélyülhetnek, és a visszatalálás egyre nehezebbnek tűnik. Az osztályfőnök szerepe kulcsfontosságú lehet a visszailleszkedés segítésében, de ő sincs könnyű helyzetben.

A Bátor Tábor Alapítvány (www.batortabor.hu) 2001 óta szervez ingyenes élményterápiás táborokat daganatos és krónikusan beteg gyerekek és családtagjaik számára; illetve a kezelések ideje alatt a kórházakba is elviszi a gyógyító élményeket. Szeretnénk minél több gyermeket segíteni abban, hogy az aktív kezelések ellenére, azok alatt, közben és után is gondtalanabb gyermekkorban lehessen részük. E küldetésünk részeként a beteg gyermekek visszailleszkedését a saját környezetükben is segítjük, hogy amikor a gyerekek végre visszatérhetnek az iskolába, a visszatalálás a többiek közé a lehető legkönnyebben menjen.

„A Bátor Tábor a világ legeslegjobb helye, és bárki, aki részt vehet benne, egy igazán szerencsés ember” – egy táborozó

A Bátor Tábor ingyenes iskolai programjának célja, hogy segítsen egy olyan el- és befogadó, biztonságos osztályközösség kialakításában, megerősítésében, ahova reggel örömmel érkeznek a gyerekek, ahol jó lenni. Abban segíti a súlyos vagy krónikus betegségbenérintett gyerekeket és osztálytársaikat, hogy könnyebben találják meg (újra) a hangot egymással; hogy a téves feltételezések és hiedelmek helyett valós információkat kapjanak a betegségről; valamint hogy felismerjék, milyen egyedülálló közösséget alkotnak együtt.

A konkrét programot megelőzi egy személyes konzultáció az osztályfőnökkel. Ennek célja nemcsak az információszerzés az osztályról, hanem a tanár megerősítése is mindabban, amit eddig tett az osztálya érdekében. Az osztállyal töltött időben – ami az igényektől és lehetőségektől függően legalább 90 perc, de akár fél nap is lehet – szó esik a betegségről és a kezelésekről is, de az idő nagy részében maga az osztály van a középpontban. A gyerekek közös játékok, kiscsoportos feladatok, beszélgetések segítségével alkotják meg annak az osztálynak a képét, amibe ők szívesen járnak. A foglalkozás segítségével elindított folyamat fenntartása érdekében az osztályfőnököket különböző eszközökkel támogatjuk abban, hogy a program hatása megmaradjon, tovább erősödjön.

A programot minden olyan osztálynak kínáljuk és ajánljuk, ahova valamilyen súlyos vagy krónikus betegséggel élő gyermek jár.

(A meghatározást a lehető legtágabb értelemben értjük. Beletartozhat többek között a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, az emésztő-, keringési rendszert, ízületeket érintő, fiziológiás eredetű betegségek, a testkép- és evészavar, (stb.) is.) Az alkalmazott módszerek nagy szabadságot adnak abban, hogy a programot az adott osztálynak, korosztálynak és a rendelkezésre álló időkeretnek, valamint az iskola szabályrendszerének megfelelően alakíthassuk, így az általános iskolák alsó és felső tagozatán éppúgy alkalmazható, mint a középiskolás korosztály esetében.

„Amit a Bátor Táborban tanultam az az, hogy rengeteg féle ember létezik, és nem kell szégyellni, hogy milyenek vagyunk.” – egy táborozó

2020-ban a magyar tanítási nyelvű iskolákban már van rá lehetőség, hogy a foglalkozást, az adott osztályra szabva, térítésmentesen elvigyük az iskolákba.

Hogyan lehet részt venni a Bátor Tábor Alapítvány iskolai programjában?

Vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal, Vargyas-Tóth Juliannával a j.toth@batortabor.hu e-mail-címen vagy a +36 20 238 7047-es telefonszámon keresztül, és már el is kezdhetjük a program szerevezését!

Örömmel válaszolunk további felmerülő kérdésekre a programmal és az együttműködéssel kapcsolatban, és szeretettel várjuk jelentkezésüket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .