Báli időszak a Selye János Gimnáziumban

A bálok története több mint 618 évre nyúlik vissza. A feljegyzések szerint először 1385-ben, Amiens-ben rendeztek bált, de ma is a legnépszerűbb társasági események közé tartoznak. Szeptember-október tájékán már beszélnek róla az iskola folyosóin, a lányok lázban égnek a ruhák miatt, a fiúk pedig félnek a keringő betanulásától. Ott van már a levegőben a tinédzserkort lezáró, szép őszi hagyomány, a szalagavató vagy szalagtűző bál izgalma. Talán csak a tanári kar és az iskolaigazgató nem érez izgatottságot, hiszen ők túl vannak számtalan bálon, és minden évben búcsút kell mondaniuk több száz diáknak.

A Selye János Gimnázium szalagavatói bálja december 7-én volt az első a sorban. A legtöbb fiatal életében ez az első igazán elegáns esemény, ilyen ünnep csak egyszer van egy ember életében. A szalag jelkép: a nagykorúvá válásé, a felnőtté válásé, és a bizalomé, mellyel mi, tanárok, a diákok felé fordulunk bízva abban, hogy az előttük álló próbákon megállják a helyüket. Ezen az éjszakán közel 650 vendég ropta a táncot.

Január végén farsangi diákbállal folytatta iskolánk az idei báli mulatozást.

A közösségépítés mellett még két célt szolgált e rendezvény: diákjaink kulturáltan szórakozzanak, illetve megtanulják, hogyan kell egy rendezvényt megfelelő módon megszervezni. Gimnáziumunk mára már tradícióvá vált eseménye a harmadik évfolyam tanulói számára megrendezett Koszorúcska, azaz a tánciskolát követő ünnepélyes bemutató a meghívott vendégek és tanárok számára. Az idei év sem lesz kivétel, először február 1-jén a III.C osztály, majd később a III.B osztály, illetve a „kicsik” – a nyolcosztályos gimnáziumunk III. N osztálya mutatja be tánctudását.

Idén február 8-án ismét megrendeztük hagyományos szülői bálunkat, melynek helyszíne a Selye János Egyetem konferencia-központja volt. A résztvevők száma a szervezőket ismét kellemesen meglepte – szülők, iskolabarátok, az iskola volt tanulói, tanárok, de még nagyszülők is eljöttek, összesen 210 személy szórakozott. Ennek nagyon örülünk, hiszen a bál bevételével gimnáziumunk gyermekeit támogatjuk.

A zenéről és a hajnalig tartó jó hangulatról a nagyszerű komáromi Dominó együttes gondoskodott. A konferáló szerepét Boros Anna, a Szülői Munkaközösség alelnöke vállalta.

Mgr. Tárnok Magda, a Szülői Munkaközösség elnöke és Andruskó Imre, gimnáziumunk igazgatója üdvözlő beszédében többek között megköszönte, hogy ilyen szép számban megtisztelték a bált. Idén az üdvözlő beszédek után a nemesócsai Csemadok mellett működő mazsorettek nyitották meg a bált, Fénylő csillagok néven. A táncot Bc. Laky Erzsébet és Benkő Vivien koreográfus segítségével tanulták be, nagy sikert arattak vele. A mazsorettek közül Nagy Kinga táncosuk egyben iskolánk III.N osztályos diákja is. A kultúrműsor második részében a tehetséges Koczkás Eszter (II.D) két saját dallal kápráztatta el a közönséget, majd a II.B osztályból, Mikulec Amina kortárs prózáját hallhattuk. A szervezők nevében szeretném megköszönni a sok szép és értékes tomboladíjat is, amellyel felajánlóik hozzájárultak a bál sikeréhez. A tomboladíjból befolyt összeg – 1615 euró a Király Püspök Alapítványhoz, illetve a szülői szövetség számlájára került.

PaedDr. Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .