Jugyik 55: „Ragyogjon a tudás, a művészet, és ünnepünk legyen az élet.”

A Diákhálózat nyitrai tagszervezete, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub nemcsak a nyitrai magyar egyetemistákat karolja fel, de a zoboralji magyarság megmaradásáért is küzd, így igyekszik hű maradni mottójához, melyként a fent idézett verssor szolgál a névadótól, Juhász Gyulától.
Története 1964-ben kezdődött, amikor néhány fiatal egyetemista Pozsony város diákságától megihletve megalapította a Jugyikot. Elmondásuk szerint nem volt ebben semmi különös, nem akartak nagyot alkotni, csak szerették és tisztelték egymást, jól akarták érezni magukat és készülni akartak hivatásukra. Nekik hála azonban Nyitrán fellendült a magyar kulturális élet, s lendületben van még ma is.
Az évek során a Jugyik szárnyai alatt működött esztrádegyüttes, zenekar, irodalmi színpad, színjátszó együttes, szavalókör, bábcsoport, néptánccsoport, énekkar, foto- és szociológiai szakkör, Új Fórum néven pedig irodalmi önképzőkör is. A Jugyik volt az első olyan felvidéki magyar szervezet, mely intézményi formában kezdett bele az Esterházy-emlék ápolásába, amint ezt a megváltozott társadalmi viszonyok lehetővé tették.

1999-ben néhány színjátszó kedvű diákból megszületett Nyitrán a NYEKK – a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Köre. Néhány évig aktívan működött, kiváló eredményeket hozva a komáromi Jókai Napok amatőr színjátszófesztiválról (különdíjak, fődíjak, nívódíj, rendezői díjak stb.).

Egy alkalommal részt vettek a Pécsi Országos Egyetemi Színjátszó Fesztiválon is, ahol Ezüst minősítésben részesültek és elnyertek egy rendezői díjat is. A színjátszócsoport megszűnése óta alkalmi improvizációs estekkel őrzik a nyitrai diákok a NYEKK nevét, így akadályozva meg annak feledésbe merülését.

Már a kezdetektől jelen volt a klub életében a Fórum című irodalmi havilap is, melynek utódja a Patkány, később pedig a Pogácsa lett. Ez utóbbi a mai napig működik, igaz, nem havilapként, hanem alkalmi fórumként – a Gímesi Művelődési és Gólyatábor lapjaként. Ha pedig már említésre került a Gólyatábor – az első tábort még gyalogtúrák formájában szervezték a jugyikosok. Napjainkban a tábor kinőtte már a helyi jelleget, és az összes felvidéki magyar jövendő és jelenlegi egyetemistát befogadó eseményként lehet ismerős az olvasó számára. Maga a helyszín is különleges, hiszen 1984-ben e táborhely nevét vette fel az akkori jugyikosokból megalakuló zenekar, a Ghymes.

A klub rendszeres programjai közé tartoztak és máig tartoznak az író-olvasó találkozók, különböző témájú előadások, beszélgetések, színházlátogatások, honismereti kirándulások, sportnapok, magyar bálok, valamint a Zobor-túrával egybekötött március 15-i megemlékezés.

Több ezek közül még ma is fellelhető a kínálatban, de most már elmaradhatatlanok a magyarbulik, a karaoke-estek vagy a kocsmatúrák is. A klub két legnagyobb eseménye a Tavaszi és az Őszi Ifjúsági Napok, amely egyhetes változatos programsorozatot kínál a fiatalok számára. Az Őszi Ifjúsági Napok keretén belül kerül évente megrendezésre a hagyományos diákbál is, mely változó tematikával várja a bálozni vágyó fiatalságot.

A Nyitra környéki magyar alapiskolás tanulóknak évente szervezésre kerül egy Zoboralji Mikulásnap, mely során kézműves foglalkozásokkal, csapatjátékokkal szórakoztatják a jugyikos lányok („jugyikos szűzlányok”) a gyerekeket, majd az ebéd után egy bátor jugyikos fiú Mikulásnak öltözve csomagokkal lepi meg az iskolásokat.

A klub célja megalakulásától fogva nem változott: ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy olyan magyar egyének kerüljenek ki tőlük a társadalomba, akiknek fontos a saját identitásuk, és továbbviszik a magyar kultúrát Szlovákia különböző szegleteibe. Bízunk benne, hogy még sok-sok éven át őrizni tudjuk ezt a küldetéstudatot.

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub jelenlegi elnöksége:
Elnök: Csobády Csilla
Külügyes alelnök: Jakab Zsófia
Pénzügyes alelnök: Krestanko Bettina
Marketinges alelnökök: Molnár Zsófia és Pobori Alexandra
Ellenőr: Lajos Petronella

 

-Csobády Csilla-


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .