Visszapillantás

A komáromi magyar tannyelvű iskolák énekkarainak már 25. Karácsonyi Hangversenyére került sor

„…éppen ami legértékesebb: azt nem lehet pénzen venni. Nem az erszény, a lélek üressége a nagyobb baj.” (Kodály Zoltán)

Bizonyára a fenti kodályi „üzenetet” vallja Fekete Vince, a helyi Művészeti Alapiskola hegedűtanára, a komáromi Református Egyházközség főgondnoka, a hangverseny ötletgazdája és fáradhatatlan főszervezője, aki a téli szünidő előtti utolsó nap délelőttjére invitálta mind a szereplőket, mind az érdeklődő hallgatóságot a helyi református templomba.

A hangversenyt nyitó közös éneklést követően Fekete Vince tanár úr üdvözölte az egybegyűlteket: a rendezvényt jelenlétével megtisztelő főtiszteletű Fazekas László püspök urat, Keszegh Béla urat, Komárom város polgármesterét, Stubendek Lászlót, a Csemadok komáromi városi szervezetének elnökét, továbbá az iskolák és a médiumok képviseletét, a szereplőket és a közönséget.

Fekete Vince tartalmas visszatekintő beszédében többek között hangsúlyozta: „Büszke vagyok erre a 25 éven keresztül közösen csinált karácsonyi rendezvénysorozatra, erre az élő műalkotásra, amelyet a kórusok karnagyaival, a hangszeres zenepedagógusokkal közösen alkottunk meg.”

A visszatekintést Ft. Fazekas László gondolat- és érzelemgazdag karácsonyi üzenete követte. Majd Fekete Vince vezényletével közös éneklés következett, melyet Fekete Éva, a helyi Művészeti Alapiskola (MAI) zenepedagógusa orgonajátéka kísért, ezután pedig Keszegh Béla polgármester úr mondott kedves ünnepi köszöntőt.

Egy újabb karácsonyi dal éneklése után egymást követték a színen a kórusok. Elsőként az Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Kicsinyek Kórusa énekelt nívós műsort Orsovics Yvette, az iskola zenepedagógusa vezényletével, Fekete Éva zongorakíséretével. A Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa üde műsorát Pfeiferlik Annamária vezényletével, Pásztor Éva zongorakíséretével adta elő. A Jókai Mór Alapiskola Gyermekkara – nagyok kórusa, Juhász Mónika vezényletével szintén színes műsorral lépett fel, Pásztor Éva kísért zongorán. Mind a karnagyok, mind a korrepetitor a nevezett iskola pedagógusai. Az énekes muzsikát hangszeres zene váltotta: a komáromi MAI – Szalay Szilvia, az iskola pedagógusa által vezetett CONSONANTIA furulyazenekara muzsikált. A hangulatos furulyazenét ismét a kórusmuzsika követte: a Selye János Gimnázium Kamarakórusa „testreszabott” nívós műsort hozott. Karnagya Pfeiferlik Annamária vezényletével. A hangversenyt – nagy örömünkre – a már 5. éve működő, nagy létszámú, szívet-lelket gyönyörködtetően éneklő Cantus Iuventus, a Selye János Egyetem Női Kara zárta. Ezúttal is a kórus alapító karnagya, Orsovics Yvette, az egyetem Óvó- és Tanítóképző Tanszék vezetője vezényelt. Zongorán Csehi Ágota zongoraművész, az egyetem docense közreműködött.

Az igen színvonalas ünnepi hangverseny fényét emelte a végére hagyott nemes aktus: mindazok, akik a 25 év alatt karnagyként, hangszeres közreműködőként vállalták a szereplést, Fekete Vince tanár úr kezéből vehették át a Komáromi Református Egyházközség Elnöksége által adományozott Emlékoklevelet. A szívet-lelket ünneplőbe öltöztető rendezvény Nemzeti imánk közös éneklésével zárult.

Stirber Lajos


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .