Az 52. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny szlovákiai fordulója a Selye János Gimnáziumban

A komáromi Selye János Gimnázium a Magyar Kémikusok Egyesületének Kémiatanári Szakosztálya segítségével a Felvidéken tizenkilencedik alkalommal a 2019/2020-as tanévre is meghirdette a magyarországi Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt.

A verseny felvidéki főszervezője Andruskó Imre, a versenybizottság további tagjai: Fiala Andrea és dr. Habán László, a Selye János Gimnázium kémia szakos tanárai. A verseny titkára Fehér Erzsébet.

Az elméleti verseny anyaga az általános iskolában és a középfokú iskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. Az elméleti tudás kiterjed az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira. A gyakorlati versenyen a térfogatos elemzésben kell jártasságot bizonyítani. Az első forduló iskolai írásbeliből, a második forduló (szlovákiai döntő) írásbeliből és gyakorlatból, a harmadik – országos – forduló Debrecenben írásbeliből és gyakorlatból áll.

Az I. kategóriába a gimnáziumok első évfolyamának tanulói, a II. kategóriába a gimnáziumok második évfolyamának tanulói, a III. kategóriába a szakközépiskolák első és második évfolyamának diákjai tartoznak.

Csütörtökön, 2020. február 27-én 9-től 13 óráig a Selye János Gimnáziumban zajlott a szlovákiai forduló, amelybe 20 diák kapcsolódott be. Gimnáziumunkon kívül kategóriánként két-két diák vett részt a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumból, a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumból és az ipolysági Szondy György Gimnáziumból.

2020. április 3-tól 5-ig zajlik majd az országos – kárpát-medencei forduló Debrecenben, ahol szintén két-két diák, a kategóriák első két helyezettje képviseli Szlovákiát. A győzteseknek sok sikert kívánunk a magyarországi döntőben!

— PaedDr. Králik Zsuzsanna —


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .