Iskoláink jövője: minőség és magyarság

Egy új évtized küszöbén új kihívások, fogadalmak és számos jövőbe tekintő elképzelés, tervek… Nemcsak az egyén, hanem iskoláink, pedagógusaink is készülnek az előttük álló időszakra. Hamarosan itt van az iskolai beíratások ideje, és hát valljuk be, sok helyen csak most kezdődik igazán a szülőkkel való kommunikáció vagy egy-egy nyílt nap szervezése. Temérdek rendezvénnyel, reklámmal, kisfilmmel találkozunk, ami arra ösztönzi a magyar szülőket, hogy a gyermekeiket magyar iskolába írassák. Egy jó iskola viszont nem csupán a beíratások előtt „reklámozza“ magát. Teszi ezt folyamatosan, rendszeres munkával, közösségépítéssel, közös óvodai-iskolai akciókkal, eredményeik, sikereik prezentálásával. Biztos vagyok benne, hogy sok ilyen iskola van.

Szinte évente ismétlődik a forgatókönyv: böngésszük a statisztikákat, hogy vajon hány kiselsőssel lesz kevesebb, jobb esetben több a felvidéki magyar iskolákban.

Mindannyiunk felelőssége, hogy jó és sikeres iskoláink legyenek, viszont intézményvezetőink szerepe kulcsfontosságú és meghatározó, mert ismert tény, hogy az intézmény sikeressége nagymértékben függ az ő szakmai kvalitásaiktól és személyiségüktől. Vajon mi, igazgatók, élünk-e a lehetőségeinkkel, vajon van-e belső motiváció, lelkesedés, hogy újat tanuljunk? Van-e kínálat tájainkon a vezetők képzésére, ill. igény a szakmai fejlődésre?

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2005-ben létrehozta az Iskolavezetők Országos Társulását. 2011-ig Fibi Sándor volt az elnöke, azóta rám hárul ez a nagyon igényes, felelősségteljes és sokszor bizony egyáltalán nem egyszerű feladat. A társulás küldetése, hogy összefogja, szakmai továbbképzésben részesítse, együttgondolkodásra ösztönözze azokat az intézményvezetőket, akik nyitottak és hajlandóak a fejlődésre és az együttműködésre.

Természetesen ez jó csapatmunka nélkül elképzelhetetlen. A társulás az SZMPSZ-szel és a Comenius Pedagógiai Intézettel karöltve olyan szakmai konferenciákat, találkozókat szervezett az elmúlt években, amelyek elsősorban a vezetői munkára fókuszáltak, s középpontjukban a hazai magyar közoktatás és iskoláink jövője állt.

2016 óta immár négy alkalommal került sor a Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók Országos Konferenciájára (Búcs, Nagymegyer), amelyre minden szlovákiai magyar iskola igazgatóját meghívjuk. Ezt azért is tartom fontosnak kihangsúlyozni, mert a részvételnek nem feltétele az SZMPSZ-tagság, és várjuk az újabb érdeklődőket magunk közé. Konferenciáink szakmai programjának összeállítása során figyelembe vesszük az iskolavezető szerteágazó feladatai közül azokat, amelyek az elmúlt időszakban fontos változások és kihívások elé állították őket, és szervesen építenek az eddigi tapasztalatokra és témákra. Az eredményes iskolavezető, az iskolafejlesztés, a tudásmegosztás, a pedagógusok vezetése és fejlesztése után az idei konferenciatémák hangsúlyosan az iskolavezető menedzseri feladataira fókuszáltak. Az új törvények a közoktatásban, a tanügyigazgatási feladatok, a pedagógiai vezetés, a gazdasági-műszaki, menedzseri feladatok, az emberekkel való munka, az igazgató személyisége, iskolahálózatunk problémái, a kritikus gondolkodás, a digitális kompetencia témakörei is terítékre kerültek, hiszen a körülöttünk gyorsan változó világ kihívásaira az iskolának is reagálnia kell, a változás lett az állandó mindennapi életünkben. A kritikus gondolkodás mindig is fontos volt, de ma – amikor minden irányból információkkal, véleményekkel és elméletekkel bombáznak minket, és emiatt nő az összezavarodás és az eltompulás kockázata – még fontosabbá vált. Rendszeresen helyet kap a programban a jó gyakorlatok bemutatása és megosztása – az iskolafejlesztés jól bevált módozatait, hasznos tapasztalatait, továbbá innovatív programokat, projekteket mutatnak be olyan gyakorló iskolaigazgatók, akik azokat intézményeikben már több-kevesebb ideje sikeresen alkalmazzák.

A konferencia immár hagyományosnak tekinthető szerepe, küldetése és célja a magyar iskolavezetők közti párbeszéd, tapasztalatcsere és tudásmegosztás segítése, támogatása.

Hangsúlyosak ezek a gondolatok, és nem csupán az iskolai beíratások apropóján írom e sorokat, de nagy a felelősségünk iskoláink jövője szempontjából. A szülő iskolát választ gyermekének. Jó iskolát. Olyat, ahol a magyarság és a minőség, a régió igényei szerinti fejlődés és szakmai fejlesztés mind-mind jelen van, olyan iskolát, amely a gyermekekért van, ahol vannak célok, azokat meg tudják fogalmazni és azok mentén egy sikeres, jó iskolát építeni.

Morvay Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .