A Katedra alsó tagozatosoknak szóló versenyének eredményei

Kedves Gyerekek és Pedagógusok!

Az alsó tagozatosoknak összeállított Katedra-verseny levelezős szakasza az idei tanévre befejeződött. A négy forduló során, nagy örömömre, idén 46 csapat kapcsolódott be a játékos, izgalmas versengésbe.

A 46 csapatból 1 csapat adta fel az idei versenyt és bizony többen visszavettek az első fordulóban nyújtott lendületből. A többség azonban végig kiegyensúlyozott, színvonalas munkát végzett.

Tapasztaltam, hogy a januári megbetegedések nehezítették, hátráltatták a csapatokat. Ezt sajnos nem tudjuk kivédeni. Ennek ellenére gondolom, hogy le a kalappal mind a gyerekek, mind a kollégák előtt, hogy a beküldési határidőt minimálisan lépték túl, és hogy a legtöbb esetben ezt külön jelezték számomra.

Külön köszönet illeti azokat a csapatokat, akik a gyönyörű feladatmegoldások mellett a jutalompontok gyűjtögetésére is nagy hangsúlyt fektettek. A legtöbb csapat postai úton küldte munkáit, és néha bizony komoly csomagkészlet érkezett hozzám. Csak ámultam és bámultam a beérkezett műveken. Örömmel láttam, hogy Berg Judit és a lengék világa megihlette a legtöbb csapatot. Számtalan csodálatos festményt, hajtogatott szereplőket, a Nádtenger és nagyapó házának makettjét sikerült a négy forduló alatt begyűjtenem. Az elkészült művekből idén is kiállítást készítek a döntőn, illetve fotókon keresztül a honlapon is megjelennek.

Az összesített táblázatban szemmel látható, hogy az egyes csapatok mennyi plusz energiával abszolválták a négy fordulót. A jutalompontok gyűjtögetése pontegyenlőség esetén könnyen segít a sorrend felállításában, illetve még a döntőn is fontos szerepük lehet. A számos kreatív megoldás, az esztétikailag kifogásolhatatlan művek mellett viszont a feladatok teljes, pontos megoldása fontosabb alappillére a sikernek.

Alkalmanként azt tapasztaltam, hogy a megoldások hiányosságát a felületesség, figyelmetlenség okozta. Még mindig előfordult, hogy a részeredmények nem voltak feltüntetve, csupán a megfejtett mondat ékeskedett a megoldások között. Egyértelmű lenne, hogy ha a megfejtett mondat hibátlan, akkor a részeredmények is hibátlanok, azonban sajnos ebben nem bízhatok. Előfordult ugyanis, a 4.fordulóban, mikor a mondatokat sorba kellett rendezni, hogy a számozás teljesen eltérő volt a helyes megoldástól, a megfejtett mondat viszont rendben volt. Az a csapat, aki megszámozta a mondatokat, de szinte teljesen rosszul, nyilván kevesebb pontot kap. Ilyen esetben a többi csapat, aki nem írt számokat a mondatok mellé, akár 0 pontot is kaphatna. A következőkben egy picit szigorúbb leszek ezen a területen, mivel az első forduló után külön kértem, hogy erre legyenek szívesek odafigyelni.

A legtöbb pontot elért csapatok becsülettel, időt és energiát nem kímélve, alaposan megdolgoztak a szép eredményért. A pontszámokból kitűnik, hogy a mezőny szoros volt.

Az előző évek jól bevált szervezési szabályainak értelmében idén is minden felkészítő pedagógus egy csapatát hozhatja csak a döntőre. Idén lett erre példa, hogy egy pedagógusnak 2 csapata is bekerült az első 15 közé, náluk értelemszerűen a több pontot elért csapatot várom a döntőre, illetve így a 16. csapatnál húztam meg a „vonalat”. A szürke színnel jelölt csapatok a továbbjutók, ők 2020. május 11-én, hétfőn, személyesen is megmérettetnek majd Dunaszerdahelyen a Magyar Tannyelvű Építészeti Szakközépiskolában. Részletes programtervet és a további fontos információkat mailben küldöm minden csapatnak. A részvételi szándékot, illetve a messziről érkezők szállásigényét (vasárnapról hétfőre) kérem, jelezzék a katedra.also.tagozat@gmail.com címen április 20-ig, valamint a befizetést igazoló bizonylat szkennelt képét is mellékeljék. A versenyen való részvétel díja 10 euró csapatonként, amelyet postai úton kell befizetni a Katedra Alapítvány számlaszámára: č. ú.: 1014769018/1111, Unicredit Bank Slovakia a. s., IBAN SK2111110000001014769018

Kérem, hogy tüntessék fel az azonosító számot is (variabilný symbol: 2020005)

Idén, második éve ért a megtiszteltetés, hogy kezemben tarthattam az alsó tagozatosok versenyét. A tavalyihoz képest jobban átláttam a versenyt, illetve nagyon élveztem a választott könyvvel való munkát. Örömömre szolgált, hogy a visszajelzések is azt mutatták, jó választás volt Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren c. műve. Könnyen éltem bele magam a virgonc ifjonc, Füttyös Vilkó szerepébe. Úgy gondolom, számotokra is tanulságos lehetett Vilkó összes kisebb ballépése, illetve határtalan kitartása, magabiztossága.

Köszönettel tartozom a nagyon kedves kollégáknak és kolléganőknek, akikkel problémamentes volt a kapcsolattartás. Köszönöm a visszajelzéseket, a segítséget és észrevételeiket!

Továbbá, köszönöm a versenybe fektetett sok munkát, a precíz feladatmegoldásokat és hogy együtt olvashattunk, dolgozhattunk! A tanév hátralévő részére sok sikert, kitartást, örömteli tanulást és élményt kívánok szeretettel!

— Mgr. Herdics Kalocsányi Mónika —

A részletes eredmények, illetve a döntő meghívója az alábbi dokumentumokban találhatóak:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .