A Katedra Irodalomverseny levelezős fordulójának eredményei

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Nagyon öröm számomra, hogy a Katedra Irodalomversenybe évről évre több csapat jelentkezik be. Az idei tanévben 253 tanulóval és felkészítő pedagógusaival együtt élhettem át az olvasás örömét és izgalmát.  Nemcsak a benevezett csapatok rekord száma tett boldoggá, hanem az is, hogy rendkívül jó, frappáns, ötletes megoldások érkeztek, a tanulók nagyon felkészültek voltak, s a visszaérkezett feladatlapok nagy része esztétikailag is kiváló volt. A csapatok végig fej fej mellett haladtak, s csupán az utolsó forduló után állt össze a végső sorrend.

Idén immár rendhagyó módon két kategóriában versenyezhettek diákjaink. Az I. kategóriát az 5-6. osztályos tanulók alkották, akik Nyulász Péter Helka: A Burok- völgy árnyai című rendkívül izgalmas regényével ismeredhettek meg.  A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros kalandregényben bepillantást nyerhettünk a Balaton mítoszaiba, s közben számtalan információt szerezhettünk a magyar tengerről. Megtudtunk, hogy e területet valaha tündérek, hercegek, manók, királykisasszonyok és varázslók lakták, akik bármire képesek voltak a hatalomért folytatott harcban. A lebilincselően érdekes olvasmány 34 csapatot vonzott, akik hónapról hónapra tanúbizonyságot tettek alapos felkészültségükről.

 A 2. kategóriában 7-9.osztályos diákok mérhették össze tudásuk legjavát. Gimesi Dóra- Jeli Viktóra- Tasnádi István műve, az Időfutár 1.: A körző titka  hatalmas sikert aratott olvasói körében.  A csapatoktól több pozitív visszajelzés érkezett, mely szerint Hanna és Sándor története kellemes és vidám perceket okozott olvasóinak.  Ebben a kategóriában 47 csapat versenyzett egymással.

A verseny nem titkolt célja az, hogy a fiatalokat olvasásra ösztönözze, megszerettesse velük az irodalom világát. Az olvasás által szaporodik szókincsünk, s formálódik jellemünk.  A feladatok összeállításánál igyekezetem nagy hangsúlyt fektetni a szövegértésre, mely a versenyzőktől alapos odafigyelést és utánajárás igényelt.

A csapatok megmutathatták kreativitásukat, alkotóképességüket is egyes feladatok megoldásánál, melyek kiválóan sikerültek. Gyönyörű munkák születtek.

A verseny 4 fordulóból állt mind a két kategóriában. Minden feladatlap három főfeladatból állt, melyet még alfeladatokra osztottam fel. Az alapkérdéseket szinte minden csapat kiválóan teljesítette, magas pontszámokat elérve ezáltal.

A helyezések közötti különbséget a részletekben való elmélyedés alakította ki, ami elsősorban abban mutatkozott meg, hogy a nyitott kérdésekre milyen részletességgel, precizitással válaszoltak a csapatok. Külön szeretném megköszönni  azon csapatoknak és felkészítőiknek, akik a tartalmi igényesség mellett nagy hangsúlyt fektettek a formai kivitelezésre is, mely által megkönnyítették a javítást számomra.

Az elért pontszámokból jól látható, hogy szoros mezőny alakult ki a versenyzők között. A döntőbe jutott csapatok névsorát a táblázat szürke sávjából olvashatjátok ki.  A verseny szabályai értelmében minden felkészítő pedagógus csupán egy csapattal képviselheti iskoláját. A 1. kategóriában 15 csapat kap meghívást az országos döntőbe, míg a 2. kategóriában a csapatok magas létszáma miatt idén 20 csapat vehet részt a májusi megmérettetésen.

Végezetül szeretném megköszönni minden résztvevőnek és felkészítő pedagógusnak lelkes és odaadó munkáját, kitartását. Bízom benne, hogy jövőre újra találkozhatunk a lap hasábjain belül, s újra átélhetjük együtt az olvasás örömét. Az eddigi eredményekhez szívből gratulálok, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánok a döntőben!

— Tóth Mónika —

A teljes eredménylista a letölthető dokumentumban található:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .