A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő levelezős részének összefoglalása

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Elsősorban is engedjék meg, hogy a számok ismertetése előtt kifejezzem őszinte elismerésemet a fordulók alatt végzett kitartó és alapos munkájukért!

A 2019/2020-as tanévben megrendezett Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedőbe összesen 38 csapattal, azaz 114 tanulóval kapcsolódtak be az iskolák. Külön nagy öröm, hogy a közép-szlovákiai régió is képviseltette magát, valamint keletről is egyre többen jelentkeznek. A négy levelezős fordulóban a csapatok többsége nagyon jól szerepelt, csupán három esetben nem kaptam megoldásokat. A legnagyobb hangsúlyt – nagyon helyesen – az alapfeladatok megfejtésére helyezték a versenyzők, ám a rengeteg beküldött jutalompontos feladat árulkodott a csapatok játékkedvéről és találékonyságáról.   

A vetélkedő állandó célja a logikus gondolkodás fejlesztése és a szókincsfejlesztés mellett a nyelv gazdagságának és variabilitásának tudatosítása. E célokat a nyelvi játékokon keresztül, valamint az egyes nyelvi rétegek (szleng, nyelvjárások stb.) szókincsének felhasználásával kívántam elérni.

Az egyes fordulókban igyekeztem különböző nehézségű feladatsorokat összeállítani, hogy a gyerekek minden körben találkozzanak kisebb-nagyobb kihívásokkal. Megtalálhatóak voltak a hagyományosnak nevezhető feladattípusok, például a szinonimákra, frazémákra, anagrammákra, intarziákra, összetett szavakra irányuló feladatok, de ugyancsak szerepeltek új nyelvi feladatok is (pl. az „értékes szavak” című feladat vagy az irodalmi címek megfejtésére irányuló betűrejtvényes feladat).

A jutalompontos feladatokban tényleg kitettek magukért a versenyzők! A legnépszerűbbnek a szó- és szótagjáték c. feladat volt, hiszen rengeteg megoldás érkezett. Ugyancsak kedvelt volt a növényneveket rejtő intarziás feladat is. A feladatokat kevés esetben értelmezték félre, de továbbra is biztatom Önöket, hogy a bizonytalanságok megszüntetése érdekében a jövőben forduljanak hozzám. A jutalompontos feladatokért mindig jóval kevesebb pont jár (pl. 5 intarzia 1 pont), ennek ellenére az eredmények szerint éppen ezeknek köszönhetően juthatnak be az egyes csapatok a döntőbe.  

Még egyszer köszönöm a versenyzők lelkesedését, munkáját és a felkészítő pedagógusok figyelmét, becsületességét és idejét! Külön köszönöm, hogy a kitöltött feladatlapok rendezettek és olvashatóak voltak, valamint azt is, hogy a leggyakrabban határidőre megérkeztek a megoldások.

Minden versenyzőnek szívből gratulálok! Remélem, hogy a következő évben újabb lendülettel látnak majd az anyanyelvi vetélkedő feladatainak megoldásához!

— Tóth Katalin, a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő szervezője —

A részletes eredmények és a döntő meghívója az alábbi fájlokban találhatóak:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .