Rendhagyó tanév: nem lesz kötelező az érettségi

A végzős középiskolások között futótűzként terjedt a hír, a koronavírus-járvány miatt az idén még szóbeli érettségi sem lesz, a bizonyítványok érdemjegyei alapján kapnak érettségi osztályzatokat. Van, aki kimondottan örül a potyaérettséginek, míg mások szerettek volna bizonyítani a zöld asztalnál. Sokakban – akik régebben érettségiztek – van hiányérzet, hiszen minden elmarad, ami igazán emlékezetessé tudja tenni a középiskolai tanulmányok végét. Se írásbeli, se ballagás, se szóbeli.

Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora, oktatáspolitikai szakember szerint nagyon sok országban nincs érettségi vizsga, tantárgy-értékelés folyik, s krediteket lehet gyűjteni, főleg azokból a tárgyakból, amelyek a későbbi tanulmányokhoz szükségesek. S az egyetemi felvételit sem az érettségihez kötik.

“Az egyetemi felvételik sok helyütt motivációs beszélgetések. A pedagógiára jelentkezőket például arról kérdezik, hogy miért akarnak tanítani, milyen a viszonyuk a gyermekekhez, miért választják pont ezt a pályát. Lehet, hogy itt az ideje átgondolni az érettségi vizsgák és  egyetemi felvételik rendszerét. Eszembe jut egy régi történet, még amikor a kassai ipariban dolgoztam. Holland vendégeink érkeztek, pont az érettségi idején. Figyelték, hogyan zajlanak a vizsgák, bár nem sokat értettek belőle. Az egyik odahajolt hozzám és megkérdezte: ezek a gyerekek matematikából még nem vizsgáztak ebből az anyagból? Mire azt válaszoltam, hogy de igen, valamikor harmadikban. Erre ő visszakérdezett: akkor miért vizsgáztatjátok őket ugyanabból még egyszer? Akkor mélyen elgondolkoztam ezen”

– osztotta meg velünk gondolatait.

Szerinte az érettségi osztályozás sem lesz egyszerű és igazságos, hiszen vannak olyan diákok, akiknek teljesítménye erősen változott a négy év során. Nem is beszélve arról, hogy  kicsit hirtelen jött most ez változás, főleg, hogy a gimnáziumok és a középiskolák már készültek a klasszikus szóbeli érettségi vizsgákra.

A ballagást vagy a diplomaosztót, ami az idén szintén elmarad,  kimondottan fontos momentumnak tartja, mert azok valaminek a lezárását, a jól végzett munka ünneplését jelentik, s el tudnak búcsúzni az iskolától a végzősök.A diákok elesnek a bizonyítási lehetőségtől

Kiss Beáta, az MKP oktatáspolitikusa vegyes érzésekkel fogadta a szóbeli érettségik elmaradásáról szóló hírt. Érti, hogy egészségvédelmi szempontból döntött így a minisztérium, mégis úgy érzi, az érettséginek sokkal nagyobb súlya kell, legyen egy társadalomban, mintsem, hogy ilyen egyszerűen el lehessen törölni.Az eddigi értékelésnél is figyelembe kellett venni a diákok 4 éven keresztül nyújtott teljesítményét, de az érettségi óriási lehetőség volt arra – és ezt jómagam is megtapasztaltam az elmúlt huszonöt évben –, hogy sok esetben a diákok, átérezve ennek súlyát, úgy fel tudtak készülni a megmérettetésre, hogy javítani tudtak teljesítményükön. Ez a bizonyítási lehetőség most elmarad.”

„Nem is beszélve arról, hogy ez döntés tovább gyengíti az érettségi vizsgák súlyát, jelentéktelenebbé válnak. A diákok között biztosan sokan örülnek ennek, bár a hathetes bezárt állapot pszichésen megterheli őket is. Másik oldalról nézve viszont, ők most ingyen kapnak egy olyan dokumentumot, amiért az emberek többségének keményen meg kell dolgoznia”– summázza véleményét a szakpolitikus.

Megérti, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat követel, de ugyanakkor úgy gondolja, valamilyen formában meg lehetett volna oldani az érettségiztetést. Annál is inkább, mert más országokban is, ahol szintén van koronavírus-járvány, lesznek középiskolai záróvizsgák.

A szakpolitikus szerint a mostani helyzet olyan, mintha a kitűzött cél megvalósítása elmaradna, hiszen négy évig azért dolgoztak a diákok, hogy a végén bizonyítsanak, megmutassák, honnan hová jutottak. Amit viszont nehezen tud értelmezni, hogy a szabadon választható tantárgyakból miért kell klasszikus módon érettségi vizsgát tenni.

B. Vida Júlia írása, megjelent a ma7.sk-n.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .