Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

Branislav Gröhling oktatási miniszter (SaS) megerősítette, hogy az alapiskolák 9. évfolyamának megszüntetését tervezi a tárca. A miniszter a szerdai kormányülésen arról tájékoztatott, hogy folyik az egyeztetés, a döntés a szakemberek kezében van. „Az egyik ok a bilingvális oktatás. A kétnyelvű iskolákba a 8. és a 9. osztályból is felvételiznek gyerekek, az iskolák 5 évesek, sokan már idősebbek, mire elvégzik a középiskolát” – mondta a miniszter.

Gröhling hozzátette, ha egységessé akarják tenni a bejutás feltételeit a két tannyelvű iskolákba a 8. vagy a 9. osztály elvégzése után, fel kell tenni a kérdést, hogyan fog kinézni a rendszer.

„Felmerül a kérdés, mi legyen a 9. évfolyammal, egyáltalán mi legyen a tananyag a 9. osztályban” – mondta a miniszter. Szerinte ha marad is a 9. osztály, helyesebb lenne, ha már a 8. évfolyamban eldőlne, milyen középiskolában folytatja a tanulást a gyerek. Erről a szakembereknek kell dönteniük, nekik kell meghatározniuk a tanulmányi programot az elsőtől a kilencedik osztályig. Azt is fontolgatjuk, hogy növeljük a szabadon megválasztott órák számát, és ezen belül az iskola döntené el, melyik tantárgyakra helyezi a hangsúlyt” – tette hozzá Gröhling. A részletesebb terveket június közepén ismertetik.

Gröhling azt is valószínűnek tartja, hogy a 2020/2021-es tanévben nem a megszokott időben kerül sor a Tesztelés 5-re, vagyis a mostani koronavírus-járvány és a távoktatás miatt a következő tanévben később írják meg az ötödikesek a központi országos felmérőt.

A finanszírozás egységesítéséről és az alapiskolák felső tagozatán bevezetendő individuális oktatás lehetőségéről is egyeztetés folyik a minisztériumban.

-sajtóhír-


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .