A versvándor útnak indult Felvidéken is

Tóth Péter Lóránt, kunszentmiklósi tanárt egyik irodalmi vándorútja során ruházták fel a versvándor címmel, hiszen 2010 óta járja a Kárpát-medence magyarlakta területeit, és rendhagyó módon tolmácsolja a határon túliaknak is Petőfi Sándor, Arany János, József Attila, Radnóti Miklós és Kányádi Sándor verseit.

A költészet segítségével biztat, eligazít és tanít, bár testnevelő tanári diplomával rendelkezik. Önként vállalta a feladatot, hogy segítse a fiatalokban erősíteni a szülőföldhöz való ragaszkodás érzését, felhívja a figyelmet a magyar nyelv és irodalom szépségére. S ha kérdezik, miért teszi, tömören fogalmazza meg a választ: „Mert volt egy jó magyartanárom…”

A budapesti Magyarság Háza és Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően került sor a felvidéki turnéra a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében, melynek keretében 14 előadásra került sor a nyugati, 4 előadásra a gömöri régióban „…lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel. Radnóti Miklósra emlékezett, az ő történetét mesélte el –nem hétköznapi módon.

Az előadások során ellátogatott Komáromba, Pozsonyba, Dunaszerdahelyre, Szencre, Ekecsre, Gútára, Nagymegyerre, Érsekújvárra, Búcsra, Bátorkeszire, Muzslára, majd folytatta útját Bátkára, Tornaljára, Rimaszombatba. Az előadások között ellátogatott Andódra is, az Érsekújvár melletti településre, ahonnan apai nagymamáját 16 éves korában kitelepítették. Mindig is büszkén vállalta, hogy felvidéki vér is csörgedezik az ereiben. Útja során tiszteletét tette Nemesradnóton is, ahonnan a költő családja származik. Másfél hét alatt sok száz diák és felnőtt hallgatta értő figyelemmel a versbe szőtt gondolatokat, üzeneteket. Előadott községi könyvtárban felnőtteknek, művelődési házban háromszáz fős diákseregnek, alapiskolásnak és középiskolásnak oktatási intézményben, de mindenütt feledhetetlen percekben volt része a hallgatóságnak. Végtelen egyszerűséggel tolmácsolta a költőhöz fűződő mély tiszteletét.

Mesélt arról is, hogyan járta végig gyalogosan a 110 esztendeje született és 75 éve elhunyt Radnóti Miklós költő útvonalát a szerbiai Bor községtől a Győr melletti Abdáig. A vers-zarándok 24 napon át vándorolt az általa „gyötrelmek útjának” nevezett útvonalon, akárcsak a költő, és ő is 650 km-t tett meg gyalogosan a 820 km-ből. A zarándoklat Szerbia, Horvátország és Magyarország 42 települését érintette. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a Bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított monodrámával emlékezett a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az útját végigkísérte a szabadkai Pannon Televízió stábja is, melynek eredményét, a 24 részből álló, fejezetenként 20 perces dokumentumfilmet február végétől tekinthetik meg az érdeklődők. 

Tóth Péter Lóránt az előadásait gyakran kezdte Kosztolányi Dezső egyik gondolatával, legyen ez az egyik maradandó üzenete számunkra: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. (…) Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben így nyilatkozhatom meg igazán.”

Novák Monika


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .