Óvodák a változó világban

Idén is tartalmas szakmai programmal várta az óvodapedagógusokat és érdeklődőket a kétnapos Országos Óvodapedagógiai Konferencia október 10–11-én, Galántán. A szakmai napok keretén belül átadásra került az óvónők legnagyobb hazai szakmai elismeréseként alapított Vankó Terike-díj.

Az Országos Óvodapedagógiai Konferenciának több évtizedes hagyománya van a Felvidéken, melyen részt vesznek az összetartó óvónők  Nagytárkánytól Pozsonyig.  Idén a létszámmal rekordot döntöttek, több mint százhúsz óvónő vett részt a szakmai napokon.

A konferencián a felvidéki óvónők Vankó Terike egykori óvónő emlékének tisztelegve – aki barátaival, kollégáival karöltve dolgozott azért, hogy legyen fóruma a szlovákiai magyar óvodapedagógusoknak – alapították a Vankó Terike-díjat, amelyet minden évben kiosztanak egy arra rátermett és rászolgált oktató-nevelőnek.

A kilencedik szakmai konferencia előadásai és szekciói az „Óvodák a változó világban” központi téma köré épültek fel. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke elégedetten nyugtázta, hogy a felvidéki magyar óvónők fölöttébb jól képzettek és nyitottak a megújulásra, ugyanakkor ápolják a hagyományokat is.

A kilencedik galántai óvodapedagógiai konferencián a két nap alatt számos előadást hallgattak meg a jelenlévők, a pénteki napon pedig szekcióüléseken vettek részt. A rendezvényt Berky Angelika, az Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke nyitotta meg, majd Fekete Irén és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Czimbalmosné Molnár Éva is köszöntötte a résztvevőket. Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos a kötelező óvodalátogatás bevezetéséről tartott fórumot. Az óvodák helyzetéről a változó világban Szabó Edit, egyetemi adjunktus beszélt, míg Fóris Marietta, a budapesti Csip-Csup Magánóvoda igazgatója az Erasmus és a CsEPP projekt kapcsolatát mutatta be, rámutatva arra, hogy milyen fontos a család és az óvoda közötti kapcsolat, valamint, hogy a szülők szemében felértékelődjön az óvodapedagógus munkája. Egyértelmű elismerését fejezte ki a szlovákiai óvónők felé, amiért tudnak a dadus intézménye nélkül dolgozni, hiszen Magyarországtól eltérve Szlovákiában az óvodák nem alkalmaznak dadust. Podráczky Judit, egyetemi docens a gyermeknevelési kultúrában bekövetkező változásokról és a család és óvoda kapcsolatáról tartott előadást. A keresztény óvoda értékrendi hatásairól Holop Szilvia, bátorkeszi óvodavezető beszélt.

Kozma Szabolcs, a Győr-Moson Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének vezetője előadásában logopédiai kérdéseket is érintett, szerinte mindenkinek bele kell élni magát abba a helyzetbe, mit érezhet egy kisgyerek, ha szeretne szépen beszélni, de nem sikerül neki. Előadásának végén egy nyelvi piramisjátékkal megdolgoztatta közönségét is, bebizonyítva azt, hogy a megalapozott, jól ismételt dolgok sokkal gyorsabban bevésődnek a gyermek tudatába, mint a hirtelen zúdított, tömény gondolatok.

A konferencián Szentpétery Gabriella, rozsnyói óvodavezető segítségével érintették az olyan, 21. században fontossá vált problémákat, mint az ADHD, a disz-kérdései, és a fejlődési eltérések. Vörös Mária, a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola pedagógusa a Kulcsár-féle mozgásterápiával ismertette a jelenlevőket. Előadásának lényegi pontja az iskolaérettség kérdése volt, több érdekes dolgot felfedett arról, mikor érdemes a gyermeket első osztályba engedni. A szülők meríthetnek abból a kutatásból is, hogy nem iskolaérett a gyerek addig, amíg nem váltja a fogát, és azon gyerekeknek nincsenek rendben a mozgásterületeik, akik kidugják nyelvüket munkavégzés közben. Rákóczi Krisztián, a Nemezpolitikai Kutatóintézet munkatársa beszámolt a 2018-as óvodakutatás Felvidéki eredményeiről.

A szakmai napok keretén belül átadásra került a Vankó Terike-díj is, amelyet idén, kuratóriumi döntés alapján az őrsujfalusi óvoda pedagógusa, Major Erzsébet nyert el. A díjat Berky Angelika és Fekete Irén adták át, laudációt mondott a díjazott kolléganője, Bagita Beáta.  Az ünnepi esten fellépett a galántai Kodály Zoltán Gimnázium alatt működő Paradigma énekegyüttes, az évfordulót ünneplő Tandem társulás trénerei pedig élvezetes workshopot tartottak az óvónőknek.

Az óvodában folyó érzelmi nevelésről Varga László, egyetemi dékán tartott rendkívül humoros előadást. A dékán humorban nem ismert tréfát, hangsúlyozta a humor fűszere a pedagógiának, a humoros tanárok a világ legkreatívabb egyedei közé tartoznak, valamint okkal hitelesebb személyiségeket nevelhetnek azok a pedagógusok, akiknek munkáját gyengéd humor jellemzi.

A konferencián a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara között megállapodási szerződés született, melyet Fekete Irén elnök, és Varga László dékán írtak alá.

Markovics Tímea, a Comenius Pedagógiai Intézet főmunkatársa bemutatta a Szivárványmuzsika című kreatív ötlettárat, amely hasznos segédanyag lehet a szolmizáció óvodai bevezetéséhez.

A pénteki nap folyamán az óvónők számára két szekcióülést készítettek elő a szervezők. Révészné Pálfi Krisztina, szólamvezető, hegedűművész a mese, a zene és a játék kölcsönös fontosságára hívta fel a figyelmet. Balatoni Kata, az Így tedd rá! mozgalom programgazdája az óvodákban történő népi játszást segítő workshopot tartott az óvónőknek, akik táncoltak, énekeltek, önfeledten játszottak. Balatoni Kata elmondta, hogy  az Így tedd rá mozgalom felülírja a negyvenéves módszertanokat, rámutat arra, miért fontos a népi élmény és az identitás megtartása, megerősítése már az óvodában.

Az óvodavezetők külön képzésben részesültek a galántai Pázmány házban, amelyen Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója a 138/2019-es törvény óvodai bevezetésének égető kérdéseiről tartott útmutató előadást a vezetőknek. Prékop Mária, főigazgató, a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma Nemzetiségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főigazgatósága képviseletében a digitális oktatási tartalmak az óvodában témakört boncolgatta a jelenlevőkkel, valamint az Ikatika névre keresztelt kétnyelvű digitális tananyagot is bemutatta. Borbély Diana adjunktus, az óvodák működése a tanfelügyelet vizsgálatainak tükrében és az óvodavezetés aktuális problémáiról és kihívásairól tartott előadást.

A konferencia zárógondolatait Fekete Irén mondta el, megköszönve a szervezők és a főmunkatársak munkáját.

Az óvodapedagógiai konferencia az SZMPSZ mellett működő Óvodapedagógusok Országos Társulásának egyik legrangosabb eseménye. Olyan alkalom ez, amikor az egész Felvidéket átfogva, Kassától Pozsonyig találkoznak az óvodapedagógusok, hogy megbeszéljék gondjaikat, sikereiket, hogy egymást segítsék, erősítsék hivatásukban.

Horváth Szomolai Andrea


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .