Elő a mobiloddal!

A mobileszközökkel való tanulás-tanítás fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az évente megrendezett hazai és nemzetközi konferenciák, workshopok száma. Az MLEARN konferenciák (2002 – Birmingham, 2003 – London, 2004 – Róma) már közel 20 évvel ezelőtt is több mint 200 érdeklődőt vonzottak. Ezen a konferencián kívül még számos szakmai összejövetelt tartottak és tartanak a mai napig is. Az olyan konferenciák, mint például az International Workshop on Mobile and Wireless Technologies in Education (2002 – Sweden, 2004 – Taiwan), the ICML International Conference on Mobile Learning: New Frontiers and Challenges (2003 – Kuala Lumpur), National Workshop and Tutorial on Handheld Computers in Universities and Colleges (2004 – Wolverhampton), The Social Science of Mobile Learning (2002 – Budapest), The Workshop on Ubiquitous and Mobile Computing for Educational Communities: Enriching and Enlarging Community Spaces (2003 – Amsterdam), the International Symposium on Human-Computer Interaction with Mobile Devices and Services (2003 – Italy, 2004 – Glasgow) az első úttörő akadémiai fórumoknak számítottak (Traxler, 2005). A konferenciák száma világszerte fokozatosan nő. Ilyen például a The Mobile Learning is, amely 2019-ben tartotta 15. nemzetközi konferenciáját (Utrecht, Hollandia, 2019), és színteret biztosított a mobiltanulással kapcsolatos kutatások bemutatására és megvitatására (https://www.mlearning-conf.org).

A mobiltelefonok széleskörű elterjedése nagy kihívást okoz a tanárok számára az órákon. Sok diák ezeket az eszközöket a szórakozás és a virtuális kapcsolattartás eszközének tekinti. Pedig megfelelő útmutatással ezek felhasználása bővíthető. Szinte nincs olyan óra, melyen nem tudnánk felhasználni a telefont vagy a tabletet tudásunk kamatoztatására, esetleg nyelvtudásunk csiszolására. A nyelvtanulásra különösen érvényes ez – nap mint nap jelennek meg új nyelvtanulást elősegítő alkalmazások, melyeket „bárhol, bármikor” használhatunk. Mi több, sokuk lehetővé teszi, hogy lekövessük a diákok tevékenységét.

Ilyen alkalmazás például a Great Reads is, amely 119 hangoskönyvet és rövidített olvasmányt tartalmaz a Közös Európai Referenciakeret (KER) által meghatárzott A1-es szinttől egészen a B1-es szintig. Az interaktív könyveket olvasva nem csak az olvasáskészséget fejleszthetik a diákok, hanem a hallás utáni szövegértést is. A visszacsatolás vagy fejezetenként, vagy a könyvek végén történik képkirakó, szókereső, behelyettesítős, összepárosítós feladatok által. A tanárok pedig könnyen nyomon követhetik az egész osztály és az egyes diákok személyes előmenetelét is. Erről a rendszer készít részletes táblázatot és diagramokat is.

A Quizlet egy szókártyakészítő alkalmazás, melyben témakörök szerint tudjuk csoportosítani az elsajátítandó szavakat/kifejezéseket. Miután jól begyakoroltuk ezeket, különböző időmérőjátékokat játszhatunk ezekkel a kifejezésekkel. Hogy ellenőrizzük tudásunkat, néhány kattintással tesztet is generálhatunk.

A British Council Playtime nevű alkalmazása a gyerekeket helyezi előtérbe. Gazdagon díszített animációk segítik a kisebbek nyelvtanulását mesék által, amelyek felirattal tekinthetők meg. A tündérmesék mellett fellelhetők olyan klasszikus művek is, mint Shakespeare Szentivánéji álom című ötfelvonásos vígjátéka is. A tematikus játékok között megtalálhatók az angol hangok kiejtését elősegítő játékok is, amelyek célja, hogy a gyermekek megtanulják a hang és a helyesírás közötti összefüggéseket. Az elérhető játékok és témák folyamatosan bővülnek.

A megfelelő applikációk kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy ki a célcsoport és milyen készséget szeretnénk vele fejleszteni. Bár sokan még félnek használni a telefonokat az órákon – sőt néhány helyen be is tiltották őket –, én úgy gondolom, nem szabad félnünk ezektől az eszközöktől, inkább meg kell próbálni ezeket a saját szolgálatunkba állítani. A diákok is élvezni fogják, ha használhatják telefonjaikat a tanórákon.

A mobiltanulás fontosságát az UNESCO is felismerte, és nagy figyelmet fordít a mobiltechnológiával támogatott tanulás és tanítás elősegítésére. Ennek köszönhetően kerül megrendezésre 2011-től minden évben a Mobile Learning Week Párizsban, amelynek idei témája a mesterséges intelligencia használata az oktatásban volt (https://en.unesco.org/mlw).

Kollár Krisztina

Felhasznált irodalom

Traxler, J. (2005). Defining Mobile Learning. In P. K. and P. B. P. Isaías, C. Borg (Ed.), Proceedings of the IADIS International Conference on Mobile Learning (pp. 261–266). https://doi.org/ISBN (Book): 972-8939-02-7


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .