A nyelvtanulást elősegítő általános készségek (6. rész)

Cikksorozatom előző részeiben röviden arról írtam, hogy milyen szerepe van a (nyelv)tanulásban a koncentrációképességnek (1. rész), hogy mennyire fontos a testmozgás a megfelelő szintű motivációhoz (2. rész) és hogy a tanulási folyamatban mennyire esszenciális a rendszeresség, a pontos célok megadása és a megfelelő időbeosztás (3. rész). Arról is volt szó, hogy milyen összefüggés van az önfegyelem, az akaraterő és a tanulási folyamat között (4. rész), illetve, hogy miképpen fonódnak össze a fenti tényezők egyetlen készségben: a szokások elsajátításának képességében (5. rész). Ebben a részben rámutatok arra, hogy a (nyelv)tanulási folyamatot segítő általános készségek fejlesztéséhez érdemes segítségül hívnunk technológiai fejlődésünk kiváló bizonyítékául szolgáló eszközeit: számítógépünket és okostelefonunkat. A következőkben olyan alkalmazásokat mutatok be, melyek rendeltetésszerű használatával hatékonyan fejleszthetjük tanulást segítő készségeinket.

A cikksorozat 1. részében megnéztük, hogy milyen pozitív hatással van a mindfulness meditációs gyakorlat a koncentrációképességünkre, mely nélkülözhetetlen a tanulási folyamatban. A Headspace nevű alkalmazás készítőinek célja az volt, hogy a mindfulness-t eljutassák a legsűrűbb időbeosztású emberekhez is, amit úgy oldották meg, hogy rövid, irányított meditációkat készítettek, illetve lehetővé tették, hogy a felhasználó állíthassa be, hogy mennyi időt szeretne egy adott meditációra szánni. Az alkalmazást beállíthatjuk úgy, hogy emlékeztessen minket a meditációra, hiszen e gyakorlat pozitív hatásainak abszolút előfeltétele az, hogy következetesen, minden nap szánjunk rá egy kis időt. A hatékony (nyelv)tanulás alapvető feltétele, hogy uralmunk legyen figyelmünk felett – ebben nagy segítségünkre lehet ez az alkalmazás.

A cikksorozat 2. részében kitértünk a testmozgás fontosságára, és arra, hogy az mennyire szoros összefüggésben áll kognitív készségeink hatékonyságával. A 7 Minute Workout nevű alkalmazás rendkívül hasznos és kényelmes eszköz arra, hogy ne felejtsünk el rendszeresen testmozgást végezni. Az alkalmazásban különböző izomcsoportokra optimalizált edzésprogramok alapján edzhetünk, és nem hiányzik belőle az emlékeztetők beállításának lehetősége, illetve a naptárnézet sem. A gyakorlatok mindössze 7 percig tartanak, de mivel azok magas intenzitásúak, kellőképpen megemelik a pulzusszámunkat ahhoz, hogy élvezhessük a testmozgásból adódó előnyöket: fokozott szellemi éberséget, hatékonyabb memóriát és kitartóbb koncentrációképességet.

A cikksorozat 3. részében azt tárgyaltuk, hogy a rendszeresség, a célok pontos megadása és a megfelelő időbeosztás kulcsszerepet játszanak a hatékony tanulási folyamatban. A Wunderlist nevű alkalmazást szinte minden platformra feltelepíthetjük, és természetesen minden eszközünk között szinkronizálja adatainkat. Elsősorban feladatokat hozhatunk benne létre a legkülönbözőbb tulajdonságokkal (pl. határidőhöz kötve, szabadon, sürgős feladatként, emlékeztetővel, részfeladattal, fájlt vagy megjegyzést csatolva hozzá stb.), melyeket aztán elvégzettként jelölhetünk meg. A feladatokat különböző csoportokba rendezhetjük, de akár meg is oszthatjuk őket más Wunderlist felhasználókkal, így könnyedén követhető például egy közös nyelvtanulási projekt menete.

A cikksorozat és 4. és 5. részében nagy hangsúlyt fektettünk a szokásokra, illetve arra, hogy milyen esszenciális szerepük van az önfegyelemnek és a motivációnak a jó szokások elsajátításában és a rossz szokások elhagyásában. A Habitica nevű alkalmazás nagy segítségünkre lehet mindebben. Egy olyan szokáskövetőről van szó, amely egy leegyszerűsített szerepjátékra építkezik. Ez a játék kiváló külső motivációs tényezőként szolgál, ha épp kaphatóak vagyunk ilyesmire (ha nem, az alkalmazás e nélkül is hatékonyan működik). Ha sikeresen elvégeztünk egy szokást vagy teendőt, az alkalmazás tapasztalati pontokkal jutalmaz minket, melyeket később avatárunk fejlesztésére használhatunk, hasonlóképpen egy átlagos szerepjátékhoz. Az alkalmazásnak van egy olyan része is, ahol a felhasználók által létrehozott kihívásokat lehet teljesíteni (pl. kitűzött nyelvi szint elérése meghatározott időn belül).

A (nyelv)tanulást elősegítő általános készségeket érdemes számítógépes és okostelefonos alkalmazásokon keresztül is fejleszteni. A kínálat az ilyen alkalmazásokból kis híján végtelen, ezért ha az itt említettek valamiért nem nyerik el tetszésünket, biztosan találunk közöttük néhány olyat, amelyek kedvünkre valók és hasznunkra válnak.

Zolczer Péter


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .