Komáromi diákok Krétán

Az Erasmus+: Virtuális innovációs központ tervezet keretén belül diákjaink és tanáraink a tavaszi szünet előtt egy héttel ezúttal egy görög szigeten, Krétán vettek részt egy nemzetközi oktatási tevékenységben. Az üzleti, számítógépes és nyelvi készségek fejlesztésére irányuló tervezet megvalósítója iskolánk, a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola lengyelországi, olaszországi és görögországi partneriskolákkal együttműködve. A Krétán töltött öt csodálatos nap alatt a résztvevők megtanultak fiktív vállalataik számára mobilalkalmazás segítségével logót, szlogent és reklámfilmet készíteni. Ihletmerítésként egy nemzetközi rajongói csoport felkeresett egy vállalatot, ahol lehetőségük nyílt megtekinteni, hogyan lehet megvalósítani egy hagyományokra és a rendelkezésre álló természeti forrásokra épülő üzleti vállalkozást. A szűz olivaolaj készítése, a hagyományos kerámia és környezetkímélő műanyag előállítása igazolja a globalizáció és a környezetvédelem, valamint a nemzeti öntudat megőrzésére irányuló hagyományok közötti egyensúlyt. A görög Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén tartott szemináriumon a résztvevők az EU támogatási programjainak lehetőségeiről szerezhettek érdekes információkat. A heraklioni partner-szakközépiskolában tett látogatásunk során megtekinthettük az osztálytermeket, megismerhettük az oktatás megszervezését, valamint a diákok és tanárok nemzetközi tervezetekkel kapcsolatos gazdag tapasztalatait. A napsugarak és a tenger élvezete mellett diákjaink ízelítőt kaptak a görög történelemből, a néptáncok és dalok kultúrájából, valamint az ott lakók szívélyes vendéglátásából. Értékes tapasztalatokat, új ismereteket és készségeket szereztek, amelyeket mind a személyes, mind a szakmai életben felhasználhatnak majd.

 (Erasmus+ tervezet Virtuális innovációs központ 2018-1-SK01-KA229-046342_1)

Hajabács Andrea, projektkoordinátor

Zrínyi Ilona Matematikaverseny a Selye János Gimnáziumban

15 díjazott, 2 országos döntős        

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny verseny lassan 30 éves múltra tekint vissza, hiszen kezdete az 1989/90-es tanévhez nyúlik vissza. Magyarország határain túl élő magyar diákok Erdélyből, Kárpátaljáról és Szlovákiából 1995-től kapcsolódnak be a versenybe. Az idei verseny 2020.február 22-én, a tavaszi szünet péntekén került megrendezésre. Sajnos ez a tény befolyásolta a versenyzők számát. Elismerésem mindazon diákoknak, tanároknak és iskoláknak, akik vállalták a megmérettetést, illetve segítséget nyújtottak a verseny lebonyolításában.  Nyolc helyszínen 31 iskola 607 matematikát kedvelő diákja mérte össze tudását. Sajnos a verseny kiértékelésére 2020. március 12-én már nem kerülhetett sor. Ezúton gratulálok minden diáknak, s elsősorban azoknak, akiknek reményeim szerint személyesen adhatom majd át a megérdemelt jutalmat egy későbbi időpontban.

A versenyzők a mategye.hu honlapon keresztül már értesültek a helyezésükről. Az alapiskolás kategóriában az első hat, a középiskolás kategóriában az első három helyezett kap oklevelet és tárgyi jutalmat, valamint a nyertes csapat tagjai. A tehetséges diákok szorgalmának és az elhivatott matematikatanárok munkájának köszönhetően az idei versenyen is kimagasló eredményt értek el iskolánk diákjai. A tanulók 7 kategóriában versenyeztek, 4 kategóriában elhozták az első helyezést.

Külön öröm számunkra, hogy kiváló eredményt értek el a 8 osztályos gimnázium diákjai.

6. osztály        Molnár Zoltán Dániel          1. hely

7. osztály        Kovács Aletta                        3. hely

Ďurčovič Ádám                      4. hely

                        Bödők Levente                      6. hely

8. osztály        Ferenczi Bence                      2. hely

                        Bukor Emőke Zsuzsanna       6. hely

A 9–12. évfolyam tanulói évről évre bizonyítják, hogy a gimnáziumban magas szintű oktatás és szakértő tehetséggondozás folyik.

9. osztály        Juhász Balázs                       1. hely

                        Szabó Réka                            4. hely

                        Polák Mátyás                         5. hely

10. osztály      Simonics Bence                     1. hely

                        Téglás Panna                          3. hely

                        Kontra Martin Róbert            5. hely

11. osztály      Borvák Annamária              1. hely

                        Bencsík Eszter                       2. hely

                        Domonkos András                 4. hely

12. osztály      Jánosdeák Márk                  1. hely

                        Vajda Marián                         2. hely

                        Pinke Andrea                          3. hely

Az egyéni versenyben kimagasló pontszámot elért tanulók, Juhász Balázs és Simonics Bence meghívást kaptak az országos döntőbe Kecskemétre, melynek eredeti időpontja 2020. április 17–19. lett volna. Szívből gratulálok, tudom, hogy a kitartó munka által megszerzett tudást semmilyen vírus nem veheti el tőlük. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy ennek a szép hagyományokkal rendelkező versenynek valamikor, valamilyen formában megrendezésre kerüljön az országos döntője.

Az elért eredményekhez szívből gratulálok a diákoknak és az őket felkészítő tanároknak, akiknek több diákjuk is díjazásban részesült: RNDr. Bukor Emőke, RNDr. Édes Erzsébet, PaedDr. Horváth Fél Szilvia és PaedDr. Lami Zsuzsanna tanárnőknek.

Horváth Katalin, a matematika munkaközösség vezetője                                    


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .