A Lévai Református Egyházközség közleménye a gimnázium ügyében – évfolyamonként 15 tanuló kell

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Lévai Református Egyházközség kénytelen volt döntést hozni a Czeglédi Péter Református Gimnázium időszakos bezárásáról. A fenntartó nevében Kassai Gyula lelkész portálunknak is megerősítette, hogy a jelenlegi diáklétszám mellett, az adott anyagi helyzetben tovább már nem képesek fenntartani a közel húsz évig működő oktatási intézményt.

Mint ismeretes, a lévai öregdiákok nevében Gubík László állt elő azzal a vállalással, amiben kijelenti, hogy szükség esetén hajlandóak átvállalni a fenntartó által eddig biztosított összeget, ezzel is segítve a gimnázium további működését. Az általuk létrehozott Czeglédi Alap, amire egyetlen hétvége alatt 20 ezer eurót gyűjtöttek össze, ezt a célt szolgálná.A döntés racionalitását józan ésszel senki nem vonja kétségbe. Egy anyagi és létszám gondokkal szembenéző iskola működtetése egy végvári városban mindig emberpróbáló feladat volt és az is marad. Lévára mindig Dobók és Koháryk kellettek. Ezt eddig is tudtuk, ezen nőttünk fel. Mi, lévai öregdiákok jól megtanultuk a leckét, és most bizonyítani szeretnénk”

– áll Gubík július 20-án megjelent Megmentjük a lévai gimnáziumot! című felhívásában.

Július 25-én a gimnázium fenntartója, a Lévai Református Egyházközség elnöksége – erre is reagálva – hivatalos közleményt jelentetett meg a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapján.Az alábbiakban ezt közöljük változtatás nélkül:

A Lévai Református Egyházközség 2001-től tartja fenn a Czeglédi Péter Református Gimnáziumot. A fenntartó az eltelt időszakban minden hitbeli, erkölcsi és anyagi támogatást megadott a gimnázium lehető legideálisabb működéséhez. Intézményünkben a diáklétszám 2015-ben 40 főre csökkent.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy az iskolánk 2020-ban nem tudott első osztályt nyitni. A Juhász Gyula Alapiskola 9. évfolyama 19 tanulójából mindössze ketten választották a helyi gimnáziumot. Így a diáklétszám 2020. szeptemberére 31-re csökken (ebből három Magyarországon tanul). Fizikailag 28 diákkal kell az újabb tanévet elindítani. 28 diák normatív támogatásából 18 alkalmazottal kell a gimnáziumot a továbbiakban működtetnünk, tudva azt, hogy az állami normatívát az állam a jelenlegi diáklétszámhoz igazítva jelentősen csökkenteni fogja. Ez a fájdalmas tény vezetett bennünket arra, hogy felelősségteljes döntést hozzunk. 28 diákkal és évi több mint 100 ezer eurós hiánnyal nem lehet intézményt fenntartani. Az elkövetkező 4 évben (hiányzó évfolyam miatt) a kiadások még tovább növekednek.

Mivel felelősséget érzünk a diákokért, a pedagógusokért és egyházközségünkért, ezért a 2020. július 10-ei szülői értekezleten a kialakult helyzetről értesítettük a diákokat, szülőket és a pedagógusokat. Így tartottuk korrektnek, hogy még idejében tudjanak intézkedni a szülők gyermekük iskolai elhelyezése, a pedagógusok pedig munkaviszonyuk terén. Hálásak vagyunk a gimnázium anyagi támogatásáért mindazoknak, akik szeretnék szórványiskolánkat megmenteni, mindamellett ki kell hangsúlyoznunk, hogy nem az anyagi hiány, hanem az érdektelenség és a diáklétszám csökkenése miatt került intézményünk a megszűnés határára. Márpedig csak azt az iskolát lehet megmenteni, amelyikben van diák.

Az iskola további működésének alapfeltétele a diáklétszám növekedése. Ebből kifolyólag arra kérjük a segíteni szándékozókat, gyűjtsenek névvel, címmel és aláírással ellátott elkötelező, támogató nyilatkozatokat azon szülőktől, akiknek gyermekei szeptembertől az alapiskola 7., 8. és 9. évfolyamába lépnek, amellyel biztosítanak bennünket arról, hogy gyermekeiket az elkövetkezendő esztendőkben a Czeglédi Péter Református Gimnáziumba irányítják.

Amennyiben 2020. augusztus 15-ig évfolyamonként összegyűlik legalább 15 hiteles szülői nyilatkozat és vállalás, ez reményt ad arra, hogy érdemes tovább folytatni a küzdelmet és a jelenlegi hullámvölgy után a diáklétszám növekedni fog.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .