Selyés diáklány a Nemzetközi németolimpia sikeres megoldója

A németországi Goethe Intézet és a Némettanárok Nemzetközi Szövetsége kétévente rendezi meg a Nemzetközi németolimpiát, amely a világ legnagyobb német nyelven zajló rangos diákvetélkedője. Célja a fiatal tehetségek felkarolása, a német nyelv iránti érdeklődés felkeltése, a kölcsönös tolerancia erősítése, valamint a német kultúrához, gazdasághoz és civil társadalomhoz való pozitív kapcsolat kialakítása.

Az augusztusban esedékes verseny a kialakult járványhelyzet miatt sajnos online formában valósult meg az eredetileg Drezdában, két hétre tervezett nagy nemzetközi találkozó helyett.

A világ több mint 60 országából százhúsz diák mérte össze némettudását és kreativitását egyénileg és csoportosan. A résztvevők többek közt Új-Zélandról, Japánból, Indiából, Kanadából, Finnországból, Kazahsztánból, Portugáliából, Dél-Afrikából, Peruból és még számos más országból „érkeztek”. Szlovákiát hárman képviselték.

Nagy örömünkre diákunk, a komáromi Selye János Gimnázium tanulója, a 16 éves Kovarčík Beáta (V.N), a megváltozott körülmények ellenére is vállalkozott a megmérettetésre, és a döntőben képviselte Szlovákiát. A nemzetközi olimpiára a tavalyi országos németolimpia győzteseként választották be. Elmesélte, hogy versenyzőként nemcsak technikai kihívásokkal kellett megküzdenie, hanem azzal is, hogy a versenyfeladatokat egy virtuális tanteremben, illetve egy élő videó-konferencia keretében kellett megoldani. Az olimpiát minden fordulóban a kreativitás, az innovatív megoldások és az újszerű tanulási lehetőségek jellemezték. A bemutatkozó online-videóban beszéltek országukról, amely által jobban megismerték egymás kultúráját.

A versenyt a Goethe Intézet drezdai székhelyéről irányították, itt működött a médiafigyelő, valamint az ún. „kreatív központ” és egy élő stúdió. Itt fonódtak össze a szálak a számos irányító kezében. A helyszínen lévő stúdióvendégekkel folytatott élő stream programokat minden nap világszerte közvetítették. Az öt kontinensről érkező diákok elmondták az MDR-TV híradójának, hogy miért is éri meg németül tanulni, miért jó ezen a nyelven beszélni és miért szeretik Németországot. Bár a versenyzők 17 különböző időzónából érkeztek, a kitűnő szervezésnek köszönhetően az együttműködés gördülékeny volt.

Csodálatos dolog, hogy a német nyelvnek sikerült összehoznia a világ minden sarkából érkező fiatalokat, akik nyitottak a kapcsolatépítésre, egymás megismerésére.

Sok szeretettel gratulálunk Kovarčík Beának, aki az online Nemzetközi németolimpia döntőjének sikeres megoldója lett!

Szénássy Edit

felkészítő tanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .