„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat kapott Bacsó Péter a párkányi alapiskola igazgatója

Magyarország Kormánya Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságát vezető Novák Katalin államtitkár a 2020. augusztus 24-én tartott budapesti tehetséggálán adta át Bacsó Péternek a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat.

A díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli pedagógusok elismerésére. Ebben az évben összesen több mint 350 jelölés érkezett, amelyből ötvenen voltak díjazottak.

Bacsó Pétert, a párkányi Ady Endre Alapiskola földrajz-történelem tanárát, ma már igazgatóját Hanesz Angelika, a Mentor TT elnöke, Pék László, a Mentor TT alelnöke, Teleki Pál Földrajzverseny társszervezője, Fodor Zsuzsanna a párkányi Ady Endre Alapiskola volt igazgatója ajánlották a díjra.

Ajánlásukban kifejtették, Bacsó Péter hittel, alázattal, de magával ragadó módon végzi tanári és tehetségfejlesztői munkáját. Ő maga úgy érzi, hogy semmi különöset nem csinál, csak a kötelességét végzi. A személyre szabott oktatás híve, diákjainak nem csak értelmi képességeit, de személyiségét is igyekszik megismerni, fejleszteni. A tehetségfejlesztést szakkörben végzi, de online konzultációkat is tart diákjaival. El tudja velük fogadtatni, azt az elvet, mi szerint az eredményesség – a tehetség mellett – a befektetett munkával arányos.

Szívesen foglalkozik „megszállott“ diákkal, aki nem ismer akadályt, képes serkenteni az igyekvőt, aki minden maga telhetőt megtesz a sikerért, és felkarolja a hátrányból indulót, aki önbizalom hiányában biztatást igényel.

Diákjaival évente bekapcsolódik az országos földrajz olimpiába, közülük többen a megyei fordulókban sikeresek.

A Teleki Pál Földrajz-Földtan Kárpát-medencei Verseny felvidéki társszervezője. Az iskolai fordulójában sok diákja megméretteti magát. Éveken át részt vett a Kárpátok földrajzversenyen. Diákjai a helyi értékek felkutatásán túl a terepkutatásra alapozva írták meg pályamunkáikat (pl. Bényi sáncok, a Mária Valéria híd helyi gazdaságra gyakorolt hatása).

turan-a-visegradi-hegysegben-copy.jpg
Túrán a Visegrádi hegységben

Diákjaival két alkalommal részt vett a Balogh János akadémikusról elnevezett kárpát-medencei versenyen. A Sajó Károly Környezetvédelmi versenyre tanítványai kérdőíves felmérések értékelését végezték el például az iskola utcájának közlekedés általi leterheltségéről. Közösségi elkötelezettségét jelzi, hogy diákjaival olyan programokban vesz részt, mint a Szépművészeti Múzeum Trianon versenye, látogatások a Terror Házába, az oroszkai Hadtörténeti Múzeumba, vagy az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziummal közös 1848-as tematikájú tanulmányi utak.

A iskolában szakmai munkaközösség vezető, a Nyitnikék diáklap tanárfelelőse, iskolatanácstag, a nemzetközi projektek koordinátora.

Tanítványai Szlovákiában az oktatási minisztérium által szervezett földrajz olimpiákon értek el kiváló eredményeket. A nyelvi hátrányok ellenére a párkányi iskola diákjai az utóbbi 6 évben négyszer voltak a Földrajz Olimpia sikeres megoldói Nyitra megyében: Őszi Bálint – 2014, Molnár Mátyás – 2015, Hanza Richárd – 2016, Jakubík Gergő – 2018.

A Magyar Természettudományi Társulat által szervezett Teleki Pál Kárpát-medencei Verseny Egerben megtartott döntőinek sikeres résztvevői voltak diákjai: 2018-ban Jakubík Gergő, Zács Anikó és Szalai Barbara, 2019-ben Molnár Ágnes, Száraz Ágnes és Jakubík Gergő.

Bokor Klára, megjelent a ma7.sk-n


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .