Iskolakezdés járvány idején: így várják az új tanévet iskoláink

Hogyan készülnek fel óvodáink, alap- és középiskoláink, illetve egyetemünk a koronavírus jelentette kihívásokra az új tanévben? Mit tapasztalnak a tanárok a szülők, a diákok és a hallgatók részéről? Hogyan tekintenek a kormány ez ügyben hozott intézkedéseire? Iskola- és intézményvezetőket kérdeztünk. Ma7-ankét.

Morvay Katalin igazgató, Duna Utcai Alapiskola és Gimnázium

Morvay Katalin, a pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatója a ma7-nek elmondta, a közegészségügyi és minisztériumi előírásokat figyelembe véve kezdik el az új tanévet, a szülők és gyerekek számára az iskola weboldalán tették közzé magyar nyelven a legfontosabb tudnivalókat.

„A pedagógiai tanács ülésén hagytuk jóvá az új tanév tervezetét, mely szerint az esetleges járványügyi helyzetre reagálva, a fázisbesorolásoktól függően gyorsan tudunk reagálni és átállni a hagyományos oktató-nevelő munkáról a hibrid oktatásra is. Tehát a távoktatásban szerzett jó gyakorlatokat a tanév folyamán beépítjük a mindennapi munkánkba, az év elején tudásfelmérést végzünk az egyes évfolyamokban, a fontos tananyagtartalmak esetleges pótlását, megszilárdítását ismétlés formájában építjük be a tervekbe” – taglalta stratégiájukat.

Az iskola biztosítja az épületbe való belépéskor a kézfertőtlenítést, a többszöri takarítást és fertőtlenítést. A tanulók étkeztetését iskolánk előre meghatározott időrend szerint biztosítja. A napköziben nem keverik a csoportokat, mindenki a saját osztálytermében tartózkodik. Szeptember 18-ig az iskola tornaterme és erősítőterme nem használható, valamint ezekben a hetekben az alapiskolában az úszásoktatás is szünetel.

A júniusi iskolanyitás során megtapasztalták a felelősségteljes hozzáállást mind a szülők, mind pedig a diákok részéről, remélik ez a hozzáállás lesz a jellemző a szeptemberi tanévkezdésre is.

Juhász György rektor, Selye János Egyetem:

A Selye János Egyetemen az akadémiai évünket szeptember 18-án nyitjuk. Az új szemeszter szeptember 21-én kezdődik, és az oktatási minisztérium 2020. augusztus 26-án véglegesített kézikönyvének előírásaival összhangban szigorú óvintézkedések mellett zajlik – tudtuk meg Juhász Györgytől.

A komáromi Selye János Egyetem rektora elmondta, az intézményben minden olyan szükséges higiéniai intézkedést megtettünk, amit az előírások megkövetelnek. A műszaki személyzet a kialakult helyzet kapcsán többször is iskolázáson vett részt.

“Elsődleges szempontunk a hallgatóink, az oktatóink és munkatársaink egészségének a védelme. Épületeinkben a maszk viselete kötelező, a mellékhelyiségekben biztosított a biztonságos kézmosás minden feltétele, a bejáratoknál és a forgalmasabb helyeken kézfertőtlenítőket helyeztünk el. Az új tanév kezdetére néhány tanteremben biztosítjuk a távoktatáshoz szükséges műszaki eszközöket. A beiratkozáshoz és a kollégiumi szállás elfoglalásához is megtettük a szükséges óvintézkedéseket” – közölte.

A rektor úgy látja, az egyetem hallgatói jól alkalmazkodtak az online oktatáshoz az elmúlt szemeszterben. Az új helyzet a hallgatókat is új kihívások elé állította. A kollégium bezárása váratlan helyzetet teremtett, ugyanígy volt ez a határok lezárásakor is.

A kormány járványügyi intézkedéseiről szólva kifejtette, a járványhelyzet beállta óta folyamatosan figyelemmel kísérték a kormány határozatait, az előírásokat és az ajánlásokat betartották. 

“Egyetemünkön az országos tisztiorvos rendelkezéseivel összefüggésben szinte hetente hoztunk az előző szemeszterben rendelkezéseket, melyekről hallgatóinkat és oktatóinkat folyamatosan tájékoztattuk. Bízunk abban, hogy a kormány jó döntéseket hoz, mi pedig igyekszünk alkalmazni ezeket az előírásokat, hiszen hallgatóink és alkalmazottaink egészségének megőrzése mindannyiunk érdeke és feladata. Továbbra is azt szeretnénk, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a Selye János Egyetem biztonságos hely legyen mindenki számára” – fogalmazott Juhász György.

Vida Aranka igazgató, Neratovice Téri Magán Szakközépiskola

Vida Aranka, a dunaszerdahelyi Neratovice Téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola igazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2020/21-es tanévre, a jelenlegi érvényes higiéniai előírásokat és az Oktatásügyi Minisztérium utasításait, ajánlásait figyelembe véve készültek fel.Számunkra legfontosabb a diákjaink, alkalmazottjaink egészsége és biztonsága. A tanévnyitással és tanévkezdéssel kapcsolatos szervezési utasításokat az iskolánk web- és Facebook-oldalán tettük és tesszük közzé” – mondta.

Soóky Marián, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola igazgatója arra a kérdésre, hogy hogyan készülnek fel a koronavírus jelentette kihívásokra, elmondta, az iskola valamennyi tantermében megtörtént a fertőtlenítés és a nyári nagytakarítás. Valamennyi bejáratnál kézfertőtlenítő-állványt helyeztek ki. Kellő számú lázmérő, tisztítószer és szájmaszk áll rendelkezésükre. Kiemelte, köszönettel tartozik az iskola fenntartójának és az iskolánk mellett működő Szülői Szövetségnek, amely Nagyszombat megyénél sikeresen pályázott eszközvásárlásra, megelőzésre.Az oktató-nevelő munkát tekintve az alsó tagozaton az első két hétben diákjaink az osztályfőnökökkel lesznek, óraosztások ezalatt az időszak alatt nem lesznek, illetve a tornaórák a kinti multifunkciós pályán lesznek megtartva. Az iskolai klubban is igyekszünk a nem kevert csoportok kialakítására“ – közölte.

A szülőket és diákjainkat az iskola honlapján, Facebook oldalán, illetve az osztályfőnökök által kialakított online csoportokban informálják az aktuális helyzetről. „A szülők döntő többsége elfogadja a minisztérium által kiadott szabályokat. A felmerült kérdésekre-kérésekre igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást. A tanévnyitó rendhagyó lesz, és valószínű az előttünk álló új tanév is eltérő lesz az eddig megszokottól. Kitartást, jó összmunkát kívánok valamennyi diákunknak, kollégának és szülőnek egyaránt” – tette hozzá az igazgató.Mártha Eszter igazgatóhelyettes, Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium

„A helyzet jelenleg bizonytalan, és rengeteg türelmet és rugalmasságot igényel pedagógustól, szülőtől, és iskolavezetéstől egyaránt. Információink alapján a szülök kellő óvatossággal, de türelmetlenül várják, hogy gyermekeik visszatérjenek az iskolába. A gyermekek pedig a szokottnál is nagyobb lelkesedéssel készülnek visszatérni az iskolapadokba“ – mondta el a ma7-nek Mártha Eszter, a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium igazgatóhelyettes. Hozzátette: a kormány intézkedéseit, melyek nagyrészt ajánlások, próbálják saját körülményeiket figyelembe véve teljesíteni. Jelen helyzetben a legfontosabb feladatuk a higiéniai előírások betartása, betartatása. Szeptember 2-án kizárólag maszkban, kézfertőtlenítés és esetenként testhőmérséklet ellenőrzés után léphetnek tanulók az iskolába.

„A szülők kötelesek írásban nyilatkozni gyermekük egészségi állapotát illetően. Ezt az iskola dolgozói is megtették, amint a nyári szünet után visszatértek az intézménybe. Sajnos az ünnepélyes tanévnyitót nem tarthatjuk meg, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Szerencsére az első osztályos tanulókat egy-egy szülő bekísérheti az osztályteremig, a többi tanuló azonban egyedül kell, hogy átlépje az iskola kapuit. Az iskolában viszont a körülményekre felkészült pedagógusok várják őket. Felvértezve rugalmassággal, mely elkerülhetetlen, és jelen helyzetben talán a legfontosabb tulajdonsága  tantestületünknek“ – számolt be az igazgatóhelyettes.

Mártha Eszter nem titkolta, nagy kihívás elé állította az iskola vezetését az étkeztetés megoldása. Az ebédeltetés osztályonként történik majd, és az ebéd elkészülte után 3 órával be kell, hogy fejeződjön. Az étterem kapacitását szem előtt tartva, komoly szervezést igényelt a 18 osztály koordinálása.

„Próbáltuk a lehető legnagyobb körültekintéssel megtervezni az időbeosztást, mert az étteremben is messzemenőkig fontos számunkra a higiéniai szabályok, és rendeletek betartása“ – emelte ki.László Ildikó igazgató, Széchenyi István Alapiskola és Óvoda

Mindegyik iskola ugyanazokkal a problémákkal néz most szembe, el kell fogadnunk a helyzetet, és úgy alakítani a dolgainkat, hogy a lehető legjobban menjen minden

– vélekedett László Ildikó, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola és Óvoda igazgatója.

„A szünet alatt mindent megtettünk ezért, amennyire erőnkből tellett, felkészültünk az új tanévre. A tanévnyitót is megtartjuk, az iskolánk hatalmas udvarán szinte korlátlan a hely, ha az időjárás is engedi, osztályonként egymástól kellő távolságban felsorakozhatnak majd a gyerekek. Mivel az ebédlőt közösen használjuk a szlovák alapiskolával, háromórásra növeltük az ebédszünetet, így előre beoszthatjuk majd, mikor melyik osztályok menjenek ebédelni” – tette hozzá.

Megjelent a ma7.sk-n.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .