Megérkezett a X. Legere Irodalmi Verseny kiírása

„Gondold meg, hogy csak az ember olvas.” (Márai Sándor: Füveskönyv)

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, valamint az Arany A. László Polgári Társulás 

a 2020/2021-es tanévben irodalmi versenyt hirdet középiskolás diákok számára.

A jelentkezési lap innen letölthető:

A verseny témája:

MÁRAI SÁNDOR ÉS SZABÓ LŐRINC MŰVEI

A verseny célja:

Az irodalmi verseny a 100 éve született Márai Sándor és Szabó Lőrinc műveinek megismerésére és értelmezésére összpontosít. Versenyünk célja, hogy bevezessük a diákokat az említett szerzők életművébe, és kortárs szemmel olvassuk, értelmezzük újra a kiválasztott alkotásokat. A versenyfeladatok különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikációs készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását szolgálják. A Legere Irodalmi Verseny az érettségire való, négy éven át zajló felkészítést és felkészülést is segíti. A 10. jubileumi Legere a pandémia okozta rendkívüli helyzetben új formát kap: találkozásaink a DIGITÁLIS TÉRBEN zajlanak majd.

A verseny célcsoportja:

3 fős középiskolás (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) csoportok vehetnek részt a versenyen, az egyes tagok különböző évfolyam diákjai is lehetnek. A verseny két kategóriában – gimnázium, szakközépiskola – zajlik. Egy-egy szaktanár kategóriánként csupán egy csoporttal nevezhet be a versenybe. Több csoport érdeklődése esetén házi forduló szervezésére biztatjuk az iskolákat.

A verseny helyszíne:

A digitális térben kialakított Legere-versenyszoba (melybe belépési kódot regisztráció után küldünk).

A verseny menete és időpontjai:

A járványügyi rendelkezések értemében a szervezők kénytelenek újragondolni a verseny lebonyolítását. A hagyományos zárthelyi teszt helyett a levelező verseny formáját választották: a csapatok az első és második találkozás után egy-egy feladatlapot töltenek ki többek között a projektmódszer segítségével a feladott olvasmányok, illetve egy-egy tanári előadás videófelvétele alapján. A feladatlapot egy meghatározott időintervallumban (több nap alatt) dolgozzák ki, majd a megoldásokat egy, a verseny céljaira kialakított felületre töltik fel. A korábbi években szokásos és kedvelt minielőadások „műfaja” is megváltozik: ezúttal a verseny témájához (különösen a harmadik találkozáshoz megadott olvasmányokhoz) kötődő 5 perces kisvideó készítésére kérjük a versenyző csapatokat. A kisvideók a feladatlapoktól független versenynek számítanak, de kötelezőek minden résztvevő számára.  

A vetélkedő három élő online találkozást igényel, melyekre

  • 2020. október 5-én (1. élő online találkozó)
  • 2020. november 4-én (2. élő online találkozó)
  • 2020. december 1-jén (3. élő online találkozó),

mindhárom alkalommal a délelőtti órákban kerül sor.

Az 1. találkozóra Márai Sándor Zendülők c. regényét ajánljuk.

Az élő online találkozók részletes programjáról és technikai lebonyolításáról a találkozó előtti héten e-mailben értesítjük a regisztrált csapatokat.

A kísérő tanárok számára hirdetett módszertani workshop is ezúttal rendkívüli módon valósul meg, mivel a diákok és tanárok közös, élő online részvételére számítunk. Az októberi és novemberi workshop témája az online oktatás lesz, a digitális térben zajlik online mintaóra formájában, melyet vezető magyarországi szakemberek tartanak a Legere versenyzői számára, a felkészítők pedig megfigyelőként vesznek részt rajta. A mintaóra után mind a diákoknak, mind a tanároknak lehetőségük lesz reflektálni, kérdéseket feltenni az órán átéltekkel kapcsolatban. A decemberi találkozón a Legere c. kötet bemutatására kerül sor.

Jelentkezés:

2020. szeptember 25-ig várjuk a csapatok jelentkezését, amely elektronikusan, e-mailben történik a mellékelt nevezési lap visszaküldésével, a verseny címére: legere.irodalomverseny@gmail.com. A sikeres regisztrációról e-mailben értesítünk mindenkit. A versenyen és szakmai továbbképzésen való részvétel díjtalan.

A verseny lebonyolításáért a Nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács és az Arany A. László Polgári Társulás a felelős.

Kapcsolattartó személy:

Petres Csizmadia Gabriella – 0907/212393

N. Tóth Anikó – 0918/497612

Díjazás:

A feladatlapok kitöltése és a kisvideó bemutatása külön versenynek számít. A legmagasabb pontszámot elért csapatok elismerő oklevélben, könyvjutalomban és egyéb ajándékokban részesülnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .