A Katedra Történelemverseny országos döntője

Az idei évben a kialakult járványhelyzet és az oktatásügyet érintő intézkedések miatt a tervezett májusi időpont helyett 2020. szeptember 22-én zajlott Dunaszerdahelyen a Katedra Történelemverseny országos döntője. A döntőben azok a csapatok vettek részt, amelyek a levelező fordulókban a legjobb eredményt érték el.

A verseny idén belépett a 23. évfolyamába. A tantárgyversenyt az 1997/1998-as tanévben indította útjára Simon Attila, s az első évad témája a honfoglalás és az Árpád-kori Magyarország története volt. Akkor még 7 fordulón át oldották a feladatokat a tanulók, s 26 iskola 360 diákja kapcsolódott be a versenybe. A versenyt rajta kívül még Földes József, Presinszky Ágnes és Angyal László történelemtanárok szervezték évről évre.

Az idei évadban 31 iskola 43 csapata kapcsolódott be a versenybe, ezzel az idén is az egyik legnépszerűbb tantárgyverseny lett a Katedra-versenyek között.

A mintegy 130 tanuló négy fordulóban mérhette össze tudását a levelezős versenyben. A verseny idei témája A második világháború története, Magyarország a második világháborúban volt, megtartva a folytonosságot az egyes történelmi időszakok között.

Az idei évben a következő csapatok vettek részt a levelezős versenyben: Katona Mihály Alapiskola (Búcs, felkészítő: Pelle István), Kováts József MTNYA (Bátorkeszi, felkészítő: Pelle István), Munka Utcai MTNYA (Komárom, felkészítő: Szabó Kinga), Juhász Gyula Alapiskola (Léva, felkészítő: Csáki Zsófia), Nagymagyari MTNYA (Nagymagyar, felkészítő: Bohák Csaba), Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat, felkészítő: Majercsík Mária), Kazinczy Ferenc MTNYA (Tornalja, felkészítő: Kucsera Dóra, Ragályi Emese), Széchenyi István Alapiskola és Óvoda (Felsőszeli, felkészítő: Király Katalin), Zselízi MTNYA (Zselíz, felkészítő: Köteles Péter), Alapiskola, Lakszakállas (felkészítő: Bajcsi Szilvia), Borsos Mihály MTNYA (Nagyfödémes, felkészítő: Vajda Gabriella), Corvin Mátyás Alapiskola (Gúta, felkészítő: Zsíros Viktória), József Attila Alapiskola és Óvoda (Vásárút, felkészítő: Tóth Mónika), Fegyverneki Ferenc Egyházi Alapiskola (Ipolyság, felkészítő: Bacsa Beáta), Farkasdi Alapiskola (Farkasd, felkészítő: Pásztor Judit), Alapiskola és Óvoda, Eperjes (felkészítő: Bugár Tímea), Alapiskola és Óvoda, Nádszeg (felkészítő: Pint Szabolcs), Duna utcai Alapiskola (Pozsony, felkészítő: Dančo Jakab Veronika), Kóczán Mór Alapiskola (Csilizradvány, felkészítő: Horváth Béla), Czuczor Gergely Alapiskola (Érsekújvár, felkészítő: Benyovszky Ágnes), Szombathy Viktor Alapiskola (Feled, felkészítő: Pilát Deák Mária), Marianum Egyházi Alapiskola és Óvoda (Komárom, felkészítő: Miklós Mónika), Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola (Marcelháza, felkészítő: Lajos Petra), II. Rákóczi Ferenc Alapiskola (Gúta, felkészítő: Csóka Bálint), Eötvös utcai MTNYA (Komárom, felkészítő: Tóth Tibor), Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola (Kassa, felkészítő: Spišák Veronika), Ipolyi Arnold Alapiskola (Ipolybalog, felkészítő: Uhrik Mónika), Alapiskola, Felsőpatony (felkészítő: Soóky Szilvia), Bartók Béla Alapiskola (Nagymegyer, felkészítő: Sörös Angéla), Buzitai Alapiskola (Buzita, felkészítő: Ádám Csilla), Stampay János Alapiskola (Köbölkút, felkészítő: Gulyás Júlia). A döntőben a legjobbak közül a lakszakállasi, a bátorkeszi, a nagyfödémesi, a farkasdi, a nagymagyari, a vásárúti, a nádszegi és az érsekújvári csapat vállalta a részvételt.

 A versenyre a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolában került sor. A megmérettetés tizenegy fordulóból állt.

Az egyes fordulókban a tanulóknak egy-egy feladatlapot kellett kitölteniük a rendelkezésükre álló időben. A diákok fejtettek keresztrejtvényt, vaktérképpel dolgoztak, képeket ismertek fel, fogalmakat magyaráztak, történelmi totót játszottak stb. Ezt követően a felkészítő tanárok segítségével közösen megtörtént a feladatlapok javítása, melyek alapján kialakult a csapatok végleges sorrendje. Az első helyen a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Reformerek nevű csapata végzett, melynek tagjai Karika Laura, Csiba Csenge és Menző Márk voltak (felkészítő: Tóth Mónika). A 2. helyezett csapat a Bátorkesziről érkezett Szentháromság csapat lett a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, tagjaikkal, Fazekas Szabolccsal, Gábor Balázs Mátéval és Broskovics Krisztiánnal. Felkészítő tanáruk Pelle István volt. A harmadik helyen a Szövetségesek nevű csapat végzett a Farkasdi Alapiskolából, melynek tagjai Molnár Krisztina Ildikó, Molnár Simon és Makács Bálint voltak, felkészítő tanáruk Pásztor Judit volt.

Külön értékeltük a posztereket is, melyeknek témája a második világháborús magyar katona volt.

A legjobb poszterkészítő csapat a bátorkeszi csapat lett, másodikok a lakszakállasiak (Horváth Bálint, Ravasz Máté, Kocsis Rebeka, felkészítő: Bajcsi Szilvia), harmadik helyen pedig a vásárútiak végeztek. Minden csapat oklevelet és könyvcsomagot kapott. A Katedra külön elismerő oklevélben részesítette Pelle Istvánt, a bátorkeszi Kováts József MTNYAI és a búcsi Katona Mihály MTNYAI tanárát a versenyben kifejtett több évtizedes munkájáért, az eredményes felkészítésért a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj elnyerése alkalmából.

A legeredményesebb csapatoknak és felkészítő tanáraiknak szívből gratulálunk!  Külön köszönet illet viszont minden kollégát, aki felkészítette a diákjait erre az igényes versenyre. Arra biztatunk minden történelmet kedvelő tanulót, hogy vegyenek részt a Katedra Történelemversenyben a következő tanévben is!

Angyal László, a verseny gesztora


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .