Megrendezték a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő döntője

A jelenlegi körülmények között szinte hihetetlennek tűnhet, de – nagy örömünkre – az előírások betartásával megvalósulhatott a Katedra Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő döntője. Ez az országos forduló rendkívülinek tekinthető, hiszen még a 2019/2020-as tanév versenyévfolyamához tartozik.

A hetedik alkalommal megszervezett vetélkedőre, amely 2020. szeptember 23-án, 9:00-kor vette kezdetét, végül kilenc, háromtagú csapat érkezett (Fakasdról, Érsekújvárból, Zselízről, Zsigárdról, Felsőszeliből, Zsigárdról, Vásárútról, Gútáról, Nagyfödémesről). A regisztráció és a rövid megnyitó a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Építészeti Szakmunkásképző Iskola udvarán zajlott, majd ezt követően a versenyzők elfoglalták helyüket a tornateremben.

 A döntő két fordulóból állt, ez idő alatt hat feladatsort oldottak meg a versenyzők. Szinte hallani lehetett az agytekervények „zakatolását”; a diákok nagyon ügyesek, lelkesek és fegyelmezettek voltak.

A feladattípusok ismerősek lehettek a számukra, hiszen a levelezős fordulóban is hasonlóakat oldottak meg. A legközkedveltebb a Szóbravúrok, a legnehezebb pedig a Szótagkirakós című feladat volt. A legtöbb versenyfeladat szóalkotásra, valamint szókincsbővítésre irányult (szinonimakeresés, intarzia, eszperente).  A következő három csapat szerezte meg a vetélkedő legsikeresebb megoldójának címét:

  1. Vagányok – Tóth Alexandra, Sebő Laura, Ágh Szabolcs; József Attila Alapiskola és Óvoda, Vásárút; felkészítő: Mgr. Tóth Mónika
  1. Űrpandák – Kiss Réka, Nagy Georgina, Tánczos Laura; Corvin Mátyás Alapiskola, Gúta; felkészítő: PaedDr. Samu Krisztina
  2. Harisnyások – Kerek Lilla Flóra, Kerek Anna Ibolya, Ötvös Sebastian; Borsos Mihály Alapiskola, Nagyfödémes; felkészítő: Mgr. Forró Dániel

Végezetül szeretném őszintén megköszönni a versenyzőknek az alapos munkát, a felkészülést, a felkészítőknek pedig a diákokkal való foglalkozást és az együttműködést! Remélem, élvezték a vetélkedő fordulóinak feladatait, és számos új kifejezést, logikai lépést tanultak! Bízom benne, hogy folytatják anyanyelvi kompetenciájuk fejlesztését, és bekapcsolódnak továbbra is a vetélkedőbe. Az új, már zajló tanévhez a játékkedv mellett kitartást, jó erőt és egészséget kívánok! 

Tóth Katalin, versenyszervező


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .